Recent, Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind salubrizarea, care stabileşte obligativitatea colectării selective a deşeurilor. Legea modifică şi completează Legea serviciilor de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006, impunând obligaţii clare generatorilor de deşeuri de a implementa sisteme de colectare selectivă pentru hârtie, metal, plastic, sticlă. Legea stabileşte obligativitatea organizării sistemului de colectare selectivă, perioada maximă de depozitare şi termenul limită de implementare, persoanele şi modul de delegare a responsabilităţii aplicării acestuia, penalităţi şi amenzi.
Prevederile legii se aplică tuturor localităţilor iar autorităţile publice locale au obligativitatea să implementeze un sistem de colectare separată pe minim patru fracţii, respectiv: HÂRTIE, MASE PLASTICE, METALE, STICLĂ.
Din considerente ce nu fac posibilă implementarea sistemului cu minim 4 fracţii, autorităţile locale au obligaţia să implementeze un sistem de colectare separată a deşeurilor pe minim 2 fracţii, umed şi uscat, şi de sortare prin care să se obţină cel puţin 4 fracţii.
Biodeşeurile colectate separat se transportă către staţiile de producere a compostului, ori către alte instalaţii de procesare, dacă valorificarea biodeşeurilor se face fără riscuri pentru sănătatea populaţiei şi mediului.
Transportul deşeurilor municipale, de la deţinătorii de deşeuri se efectuează numai de către operatori licenţiaţi, care au contracte de delegare a gestiunii, încheiate cu autorităţile publice locale, care au calitatea de deţinător legal a deşeurilor municipale.
Preluarea deşeurilor din recipientele amplasate în punctele de colectare de către alte persoane decât operatorii licenţiaţi, constituie infracţiune de furt. Operatorii licenţiaţi de ANRSC, pentru prestarea activităţii de colectare şi trasport separat al deşeurilor, au obligaţia să ţină evidenţa şi să raporteze autorităţilor locale şi ANRSC-ului, cantităţile predate operatorilor economici, pe fiecare tip de deşeu.
Operatorii au obligaţia de a pune la dispoziţia deţinătorilor de deşeuri, containerele, recipientele şi sacii necesari realizării activităţii de precolectare separate a deşeurilor. Costurile acestora se includ în tariful ofertat pentru prestarea activităţii de colectare şi transport separat al deşeurilor.
Această lege este în conformitate cu Directiva Cadru 2008/98/CE privind deşeurile, care prevede că statele membre vor organiza sisteme de colectare separat, cel puţin pentru hârtie, metal, plastic şi sticlă, până în 2015.
Directiva mai impune în perspectivă recuperarea, reciclarea şi valorificarea deşeurilor menajere şi asimilabile, în proporţie de 50% din masa totală, până în 2020.
Vasile Arion,
Vicepreşedinte ULAL Arad
Mai multe informaţii despre asociaţiile de proprietari, pe www.newsar.ro
Lasă un comentariu