Octombrie – Luna de conştientizare cu privire la cancerul de sân

Octombrie – Luna de conştientizare cu privire la cancerul de sân

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad a anunțat tema campaniei lunii octombrie –  conştientizarea cu privire la cancerul de sân.

Sloganul campaniei este: „Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”. Grupurile țintă ale campaniei sunt: femeile cu vârsta de 50-69 de ani, profesioniștii din sistemul de sănătate și populația generală.

„Luna de conștientizare cu privire la cancerul de sân, celebrată în octombrie în fiecare an,  aduce în atenție  cancerul mamar, patologie care poate să apară la femeile de orice vârstă, chiar dacă nu au niciun factor de risc. Cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în rândul femeilor în vârsta între 50 şi 69 de ani. Conform statisticilor, aproximativ 11.43% dintre cazurile de cancer de sân din Europa, apar la femei cu vârsta sub 44 de ani;  54% apar la vârsta de 45-69 de ani, iar restul cazurilor la femeile peste această vârstă.”, precizează reprezentanții DSP Arad.

La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer de sân în ultimii 5 ani, ceea ce îl face cel mai răspândit cancer din lume. La nivel global, la femei, există mai mulți ani de viață pierduți, ajustați în funcție de dizabilitate (DALY) datorită cancerului de sân decât orice alt tip de cancer.

În România, în 2022, potrivit ECIS – European Cancer Information System, au fost înregistrate:

12.685 de cazuri noi de cancer de sân, cu o incidență standardizată pe grupe de vârstă de 69.4‰oo

3.877 decese prin cancer de sân, cu o mortalitate standardizată pe grupe de vârstă de 16,6‰oo

Prin adoptarea măsurilor Codului European de Luptă Contra Cancerului, se poate reduce riscul individual de boală, iar la nivel populațional, peste 40% dintre cancere ar putea fi evitate:

 Nu fumați! Evitați fumatul acasă;

 Luați măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă;

 Limitați consumul de alcool;

 Alăptarea reduce riscul de cancer al mamei. Dacă puteți, alăptați-vă copilul;

 Fiți active fizic în viața de zi cu zi;

 Evitați expunerea la radiații.

Sursa foto: DSP Arad

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.