Creşterea rapidă a numărului populaţiei pe Terra, necesităţile mari de apă pentru industrie, agricultură și pentru serviciile comunale contribuie la apariţia crizei acvatice totale. Rezervele de apă potabilă nu se măresc, dar consumul ei creşte în permanenţă.
Populaţia consumă apă poluată din cauza lipsei reţelelor de alimentare cu apă potabilă sau datorită degradării acestora. Există localităţi care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, populaţia fiind pusă în situaţia să consume apă din fântâni care nu corespund rigorilor igienice, fiind poluate intens cu nitraţi și nu numai.
Bolile cauzate de apa poluată sau de deficitul de apă
Bolile umane produse ca urmare directă a calităţii apei: diareea, febra tifoidă, hepatita A, salmoneloza, malaria și oncocercoza.
O serie întreagă de boli netransmisibile sunt considerate astăzi ca fiind determinate sau favorizate de compoziţia chimică a apei: guşa endemică, cariile dentare, afecţiunile cardiovasculare, methemoglobinemia, intoxicaţiile cu plumb și intoxicaţiile cu cadmiu.
Recomandări practice
- examinarea sănătăţii populaţiei şi, în primul rând, a femeilor gravide şi a copiilor, fiind contraindicată consumarea apelor potabile puternic mineralizate şi poluate cu nitraţi;
- locurile de acumulare a dejecţiilor, gunoiului de grajd trebuie să aibă un strat impermeabil de protecţie şi acoperiş pentru a exclude poluarea apelor freatice cu nitraţi şi alte impurităţi; fântânile să fie proiectate şi construite în strictă conformitate cu regulile sanitare;
- analizele să se efectueze periodic şi în dinamică, deoarece calitatea apei se modifică sub influenţa factorilor de mediu şi a activităţii antropice.
Calitatea apei potabile din Arad
Potrivit conducerii Companiei de Apă Arad, calitatea si conţinului apei potabile din Arad se verifică zilnic în cadrul Laboratorului de Apă Potabilă.
„Laboratorul execută controlul zilnic al caracteristicilor fizico-chimice, bacteriologice și biologice al forajelor, al apei ce se prelucrează pe tot fluxul tehnologic și a rețelelor de distribuție, în vederea asigurării monitorizării calității apei potabile livrate populației. În cadrul Laboratorului Apă Potabilă, există un program de supraveghere si control al calității apelor, concretizat prin Planul anual de analize fizico-chimice, biologice și bacteriologice şi care cuprinde : controlul surselor (foraje), controlul stațiilor de tratare, (apa brută -la intrare în stația de tratare, apa înmagazinată – la ieșire din rezervoare, apa tratată – la intrare în rețea) şi controlul rețelelor de distribuție. Conform monitorizării de control la intrare în reţea, apa destinată consumului în municipiul Arad respectă parametrii impuşi de Lg. 458/2002 în ceea ce priveşte cantitatea de nitriţi, nitraţi şi clor”, a precizat conducerea Companiei de Apă Arad.
Lasă un comentariu