Comunitatea germanilor din Vestul României îşi etalează cea mai preţioasă colecţie, portul popular. Moştenite de la bunici şi străbunici şi date mai departe din generaţie în generaţie, porturile populare ale şvabilor bănăţeni sunt scoase din lada de zestre, spălate, apretate şi aranjate, îmbrăcate de tineri şi prezentate publicului larg. Se întâmplă o dată pe an, între Paşti şi Rusalii. Manifestarea ajunge, anul acesta, pentru prima dată în judeţul Arad: sâmbătă, 17 mai, în comuna Vladimirescu de lângă municipiul Arad. Ediţiile anterioare s-au organizat la Timişoara cu ocazia Zilelor Culturii Germanilor din Banat (din doi în doi ani) sau cu alte ocazii (în ceilalţi ani).
Locaţia şi data ediţiei prezente nu au fost alese întâmplător. La Glogowatz, cum s-a numit comuna Vladimirescu odinioară, au trăit câteva mii de familii de etnie germană, acestea alcătuind una dintre cele mai mari şi mai bogate comunităţi ale şvabilor bănăţeni la Nord de Mureş iar biserica romano-catolică din localitate este închinată Sfântului Ioan de Nepomuk, ocrotitorul Banatului, comemorat în calendarul bisericesc în data de 16 mai. Hramul bisericii, sărbătoare tradiţională cunoscută sub numele de Kirchweih, nu se mai organizează la Glogowatz din anii ’90, de când au emigrat cele mai multe familii de şvabi în Germania. Organizaţia reprezentativă a şvabilor rămaşi acasă în România, Forumul German, în calitate de continuator al tradiţiilor moştenite de la înaintaşi, iniţiază şi promovează astfel de evenimente care aduc în lumina prezentului obiceiurile şi cultura de altă dată ale germanilor din această regiune.
La ediţia de anul acesta vor putea fi admirate porturi populare germane din patrimoniul Forumului German din Aradul Nou (Neuarad), Vladimirescu (Glogowatz), Sântana (Sanktanna), Semlac (Semlak), Fântânele (Engelsbrunn) şi din alte localităţi arădene, dar şi din mai multe localităţi cu populaţie germană din judeţul Timiş colecţionate de Asociaţia de tineret „Banater Rosmarein” din Timişoara. Perechile în port popular vor mărşălui în acordurile Fanfarei „Nadlacanka” din Nădlac. Muzica din cadrul balului este asigurată de orchestra „Tornado” a şvabilor dunăreni din Baranya, Ungaria. În cadrul programului artistic va fi decernat premiul „Stefan Jäger“ al fundaţiei cu acelaşi nume din Timişoara. Premiul este acordat anual unui membru tânăr al comunităţii pentru merite deosebite în păstrarea limbii, culturii şi tradiţiei şvabilor bănăţeni. Anul acesta, laureata premiului este Raluca Nelepcu, jurnalist al săptămânalului german „Banater Zeitung“.
Parada portului popular german 2014 de la Vladimirescu este organizată de Filiala judeţeană Arad a Forumului German din România cu sprijin material din partea Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României. Parteneri ai evenimentului sunt Consiliul Local Vladimirescu, Primăria comunei Vladimirescu, Forumul German local Glogowatz şi Organizaţia de tineret „Banat-JA” Arad. Mulţumim partenerilor şi sponsorilor pentru sprijin, mulţumim Forumului German regional Banat pentru iniţierea seriei de festivale ale portului popular şvăbesc.
Programul manifestării:
14.00 – Întâlnirea perechilor la Căminul Cultural din Vladimirescu
15.00 – Slujba religioasă la biserica romano-catolică din Vladimirescu
16.00 – Defilarea perechilor pe străzile comunei Vladimirescu
17.30 – Programul cultural la Căminul Cultural din Vladimirescu
20.30 – Balul şvăbesc cu muzică live la Căminul Cultural din Vladimirescu
Lasă un comentariu