Concertul de Advent al Filarmonicii din Arad îi are ca invitați pe dirijorul Petronius Negrescu și soprana Nicoleta Brola, iar membri ai ansamblului simfonic – violoniștii Florin Gherghel, Natalia Gorceacova, Titus Avrămuț, Monia Chiriac, alături de oboistul Ovidiu Giurgiu.
„Așteptăm Crăciunul și îl întâmpinăm prin argumentele cele mai convingătoare ale Occidentului muzical, partituri celebre din tradiția italiană și germană a secolelor XVII și XVIII, reunite într-un tipar multiplicat cu enorm succes în programele universale”, afirmă reprezentanții filarmonicii arădene.
Pretutindeni se cântă Corelli, Bach sau Händel și sunt nelipsite din listele de audiții Per la Notte di Natale, vestitul concert instrumental dedicat nopții de Crăciun, Ave Maria, impresionanta rugăciune marianică, sau ariile din Messiah, dar și arta instrumentală a lui Antonio Vivaldi sau aceea a lui Wolfgang Amadeus Mozart se integrează în atmosfera sărbătorii, subliniind-o și împlinind-o prin propriile atribute.
Virtuozitatea și eleganța concertelor pentru coarde și continuo, cuprinse în exemplara colecție L’Estro armonico, op. 3, a lui Vivaldi, sau grația și intimitatea celui mai renumit concert pentru oboi din întreaga literatură universală, creat de Mozart în anul 1777, anul în care părăsește curtea principelui-arhiepiscop de Salzburg, sunt muzici perfect idiomatice, texte instrumentale care se insereaza printre acelea evocatoare, printre meditații sau rugăciuni.
Le puteți asculta pe toate în seara de 9 Decembrie, la ora 19.00, în Sala Cercului Militar, în Concertul de Advent al Filarmonicii, în care sunt invitați dirijorul Petronius Negrescu și soprana Nicoleta Brola, iar membri ai ansamblului simfonic – violoniștii Florin Gherghel, Natalia Gorceacova, Titus Avrămuț, Monia Chiriac, alături de oboistul Ovidiu Giurgiu, își etalează abilitațile solistice.
Absolvent al clasei de Regie de Teatru Muzical al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, promoţia 1995, licenţiat în muzică în 1996, Petronius Negrescu a absolvit în cadrul aceleiaşi universităţi secţiile de Pedagogie Muzicală şi Jazz. Studiile de masterat, doctoratul şi specializarea în dirijat orchestră le-a realizat deopotrivă sub egida Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
Petronius Negrescu a “debutat dirijoral”, ca o predestinare, de la cea mai fragedă vârstă, la clasa ilustrului profesor Valentin Gabrielescu, unde făcând parte din grupa specială de auz absolut, a câştigat cu consecvenţă concursul de solfegiu – dictat, ca premiu revenindu-i de fiecare dată bagheta şi dreptul de a dirija orchestra.
A început studiile de orchestră încă din gimnaziu, ca violoncelist la Liceul de artă “George Enescu” din Bucureşti, unde manifestând o adevărată pasiune pentru instrument, a susţinut concerte ca şef de partidă al ansamblului orchestral.
A urmat cursuri de orchestră la Händel Akademie – Karlsruhe (Germania) în 2000, 2001 şi 2003, atât la secţiunea instrumentală cât şi la cea de operă.
În anul 2008 a beneficiat de o bursă post – universitară în SUA, unde a fost asistent dirijor al Maestrului Larry Livingston şi a participat ca instrumentist, în Idellwild Festival Orchestra, alături de care a concertat în celebra Disney Hall.
A asistat de asemenea la repetiţiile orchestrelor Los Angeles Philharmonic, Pacific Symphony, Los Angeles Opera, U.S.C. Thornton Orchestra, iar la sfârşitul acestui stagiu i-a fost acordat un binemeritat Certificate of Highest Distinction.
Ca dirijor, Petronius Negrescu a susţinut concerte cu orchestrele Filarmonicilor din Iaşi, Cluj, Timişoara, Arad, Oradea, Bacău, Botoşani şi Ploieşti, cu orchestra Teatrului Muzical “Nicolae Leonard” din Galaţi, aceea a Teatrului de Operetă din Kiev şi Orchestra Naţională de Cameră a Moldovei – Chişinău.
Din anul 2000 se dedică în întregime artei dirijorale, parcurgând etape de studiu în particular, de masterat şi doctorat, avându-i ca profesori pe Petru Andriesei, Cristian Brâncuşi, Dumitru Goia. A studiat totodatăcu maeştrii Petru Oschanitzky, Sabin Păutza, Valentin Doni, Ilarion Ionescu Galaţi şi Larry Livingston.
Ca muzician de jazz a susţinut numeroase concerte şi a realizat înregistrări de radio şi televiziune. Este autorul unor albume, printre care unul integral solo, iar altele ca autor de muzică de teatru şi film.
După o îndelungată carieră didactică, în prezent este profesor al Universităţii de arte din Târgu Mureş, unde predă arta interpretării în teatrul liric, ansamblu coral şi dirijat.
Pe scena de concert i-a avut ca parteneri solişti pe Florin Croitoru, Gabriel Croitoru, Florin Ionescu Galaţi, Daniel Podlovschi, Anton Diaconu, Adam la Motte, Ion Bogdan Ştefănescu, Dorel Baicu, Alexandru Moroşanu, Filip Papa, Aron Petrus Boloni, Thomas Pandolfi, Horia Mihail, Daniel Goiţi etc.
Nicoleta Brola a studiat canto şi arta scenică la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca şi şi-a obţinut masteratul în muzică la Universitatea de Vest din Timişoara.
A debutat în anul 2007 pe scena Operei Naţionale din Cluj Napoca, în rolul Gildei din opera Rigoletto de Giuseppe Verdi, sub bagheta maestrului Victor Dumănescu, iar doi ani mai târziu a susţinut rolul principal în spectacolul Zilele noastre ca fumul, alături de actorii Teatrului de Stat din Cluj Napoca.
În octombrie 2010 a făcut parte din distribuţia de solişti a spectacolului organizat de Teatrul de Păpuşi din Praga, în colaborare cu Teatrul clasic Ioan Slavici şi Filarmonica din Arad.
Tot la Arad, în anul 2012, interpretează rolul principal din La serva padrona de Giovanni Battista Pergolesi, spectacol realizat în premieră de Teatrul clasic Ioan Slavici, iar în luna noiembrie, colaborează cu Filarmonica Banatul din Timişoara, în programul aniversar dedicat compozitorului şi dirijorului Remus Georgescu.
Invitată în concerte tematice patronate de Asociaţia Amicii Regelui Mihai, sopranei ii este acordată în anul 2008 diploma de excelenţă din partea organizatorilor.
Susţine un număr de 17concerte cu Stabat Mater de Giovanni Battista Pergolesi, în cadrul unui turneu artistic în Franţa şi Elveţia, iar în ultimii ani este invitată să colaboreze în concerte tematice, cu instituţii de cultură din Arad şi din alte oraşe.
Nicoleta Brola este organizatoare şi membră în juriul Concursului de canto Nicolae Brânzeu, al Festivalului Internaţional Theatrum Mundi şi preşedintele juriului concursului Vocea de Aur (ediţiile I şi II), de la Bătania (Ungaria).
Lasă un comentariu