Laboratorul fARAD își așteaptă participanții la ediția 2019, care va avea loc între 1 și 6 octombrie, la Cinema Arta din Arad, în cadrul festivalului cu același nume. Destinat tinerilor profesioniști ai filmului documentar, laboratorul abordează practic relația dintre componenta tehnică și cea artistică a documentarului creativ de cinema în cadrul unor ateliere intensive cu mentori recunoscuți la nivel internațional.
Lansat în 2016 în cadrul Festivalului de film documentar fARAD, acesta are un profil unic în România, parțial modelat după laboratoarele de la Sundance, Independent Filmmaker Project și IDFA. Laboratorul include sesiuni de feedback cu invitații speciali ai festivalului privind proiectele în dezvoltare ale participanților și un atelier practic având ca temă „Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă”, susținut de Dana Bunescu, unul dintre cei mai importanți monteuri și designeri de sunet ai noului val din cinematografia românească.
Participanții vor avea posibilitatea de a accesa informații de ordin tehnic, dar și o întreagă rețea de sprijin profesional, sub îndrumarea unor profesioniști din comunitatea națională și internațională a documentariștilor. Printre mentorii participanți la cele trei ediții anterioare se numără regizorii Magnus Gertten (Suedia), Pascale Lamche (UK), Vaishali Sinha și Edin Velez (SUA), Alexandru Belc, Titus Muntean și Vlad Petri (RO), monteurul Erin Casper (SUA), producătorii Steven Lake (UK) și Bianca Oana (RO), alături de echipa creativă a festivalului.
„Festivalul fARAD este impresionant, plin de suflet, și am apreciat mai ales energia laboratorului – o selecție foarte bună a proiectelor și o varietate a mentorilor, discuții deopotrivă constructive și generoase”, au declarat regizorul Tristan Ferland Milewski și compozitorul My Name is Claude, mentori în cadrul ediției 2018.
Laboratorul se adresează autorilor de documentare creative independente în faza de dezvoltare – regizori, alături de alți membri ai echipei creative (autori ai imaginii, sunetului, montajului sau producători creativi), care au realizat cel puțin un scurtmetraj și cel mult un lungmetraj documentar. Data limită de înscriere este 4 septembrie 2019. Participarea la laborator este gratuită.
Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, și a Film ETC., în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Asociația Film ETC. (producător general Oana Radu și consultant programare Mihai Chirilov), în parteneriat cu 111 Film (Eugen Lumezianu). Co-fondator: Mona Nicoară.
Începând cu ediția 2019 directorul artistic al festivalului este Dimitris Kerkinos. Ediția 2019 a Laboratorului fARAD este realizată cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România.La edițiile anterioare ale Laboratorului au luat parte peste 30 de tineri profesioniști ai filmului documentar.
Mai multe informații despre programși înscriere: www.farad.ro/despre-lab.htmlși www.facebook.com/FARAD.ro.
Lasă un comentariu