Autoritățile române și maghiare au tăiat, duminică, panglica celui de al treilea punct de trecere a frontierei dintre Nădlac și Csanadpalota. Acesta urmează să fie deschis temporar, o dată pe săptămână, duminica, între orele 9 și 16, și va avea regim permanent odată cu intrarea României în Spaţiul Schengen.
După cum a spus în cuvântul său Ioan Radu Mărginean, primarul oraşului Nădlac, noul PTF se află pe drumul transfrontalier Nădlac – Csanadpalota care a fost realizat în cadrul proiectului transfrontalier „Building Csanadpalota – Nagylak cross border conecting road”, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013, finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanţarea naţională a celor două state membre participante în proiect, Ungaria şi România.
Cunoscut de localnici încă de la 1750 sub numele de „Drumul Paloţii”, acest drum făcea legătura între cele două oraşe, fiind închis după Primul Război Mondial.
„Drumul însumează 9,4 kilometri, dintre care 5,2 km pe teritoriul românesc şi 4,2 km pe teritoriul ungar. Scopul direct al proiectului l-a constituit construirea acestui drum de legătură între cele două localităţi. Prin deschiderea noului PTF se urmăreşte consolidarea legăturilor dintre locuitorii din cele două oraşe, dar şi din localităţi aflate de-o parte şi de alta a frontierei comune, în apropierea celor două oraşe, prin intermediul relaţiilor culturale, economice, sociale. Realizarea proiectului va genera o serie de avantaje în zonă, cum ar fi scăderea timpului de călătorie, diminuarea izolării localităţilor, scăderea şomajului în zonele apropiate celor două oraşe, promovarea dezvoltării turismului”, a mai declarat Ioan Radu Mărginean, primarul orașului Nădlac.
Panglica inaugurală a fost tăiată de Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, primarul Nădlacului, Ioan Radu Mărginean, consilierul județean Vasile Ciceac, fost primar al orașului arădean, respectiv Perneki Laszlo, viceprimar al oraşului Csanadpalota, din Ungaria, la eveniment luând parte locuitori din cele două oraşe, precum şi reprezentanţi ai Poliţiilor de Frontieră din cele două ţări.
Cu toate că deschiderea permanentă a traficului transfrontalier pe acest drum întârzie, el are o mare utilitate practică facilitând în mod deosebit circulaţia agricultorilor care au terenuri cultivate în zona respectivă.
De remarcat, că sâmbătă în judeţul Arad au fost deschise alte trei puncte de trecere a frontierei cu caracter temporar, între localităţile Variaşu Mic și Dombegyhaz, Grăniceri și Elek și Iermata Neagră și Denesmajor.
„Punctul de trecere al frontierei Grăniceri – Elek a fost deschis oficial. Am pus în valoare astfel drumul construit de Consiliul Județean Arad cu sprijinul primăriilor din zonă în urmă cu câțiva ani. De asemenea, tot azi (n.r. – sâmbătă) au mai fost deschise și punctele de trecere temporare Variașu Mic – Dombegyház și Iermata Neagră – Dénesmajor. Așa cum spuneam și acum câteva zile, sper să asistăm cât mai devreme la deschiderea permanentă a acestor treceri spre Ungaria!”, a declarat, sâmbătă, Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean Arad.
Galerie foto de la inaugurarea de la Nădlac:
Galerie foto de la inaugurarea de la Variașu Mic:
Lasă un comentariu