Percheziții la traficanți de migranți

Percheziții la traficanți de migranți

Polițiștii de frontieră de la Vărșand au efectuat, marți, nouă percheziții domiciliare la membrii unei rețele de traficanți de migranți.

„Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea – Sectorul Poliției de Frontieră Vărșand, având suportul polițiștilor Direcției de Combatere a Criminalității Organizate şi al celor din structurile subordonate, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată – Structura Centrală, au pus în aplicare 9 mandate de percheziție domiciliară pe raza judeţelor Vâlcea, Sibiu şi Gorj în vederea destructurării unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea de infracţiuni din sfera traficului de migranți.

Cercetările efectuate au stabilit că, în cursul anului 2024, mai multe persoane  (cetățeni români și srilankezi) au iniţiat un grup infracţional organizat de tip piramidal, având ca  scop obținerea de beneficii materiale substanțiale din traficul de migranţi. 

Gruparea de criminalitate organizată a acționat atât înainte de aderarea României la spațiul Schengen, cât și ulterior, pe mai multe paliere, respectiv racolarea și transportarea migranților de origine asiatică (în special din Sri Lanka) aflați în România cu viză de muncă și  pregătirea acestora în scopul îmbarcării în mijloacele de transport pentru trecerea în mod fraudulos a frontierei țării spre Vestul Europei.”, precizează reprezentanții Poliției de Frontieră.

Pentru fiecare migrant, membrii grupului infracțional organizat au primit între 2.000  și 5.000 de euro, sumele dobândite în această modalitate fiind ulterior împărțite între aceștia, în funcție de poziția deținută în ierarhia grupului și de gradul de implicare în activitatea infracțională.

Audierile s-au desfășurat la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, Sibiu și Gorj și jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Foto: Arhivă, caracter ilustrativ

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

ReactiiRecente