PERICOLUL ieşitului la iarbă verde: Peste 130 de români au fost ÎNȚEPAȚI de CĂPUȘE în minivacanța de 1 Mai!

PERICOLUL ieşitului la iarbă verde: Peste 130 de români au fost ÎNȚEPAȚI de CĂPUȘE în minivacanța de 1 Mai!

Peste 130 de români au fost înţepaţi de căpuşe în minivacanţa de 1 Mai, iar mai mult de un sfert dintre ei sunt copii, a declarat luni managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, dr. Adrian Streinu Cercel. Majoritatea au fost atacaţi în parcuri sau la iarbă verde, alţii au luat căpuşele de la animalele de companie.

„Am avut 132 de pacienţi cu înţepături de căpuşe, dintre care două treimi adulţi, iar restul copii”, a spus managerul Institutului.

Medicii atrag atenţia persoanelor care merg în parcuri, păduri sau în locuri cu multă verdeață să fie îmbrăcate corespunzător şi să fie atente la animalele de companie, care pot fi purtătoare de căpuşe.

Potrivit specialiştilor, perioada în care există cel mai mare pericol de mușcături de căpușe este, în condiţiile climatice din România, în lunile mai-iunie.

În cazul în care o căpuşă se fixează pe piele este obligatorie prezenţa imediată la medic.

Bacteria transmisă omului prin înţepătura de căpuşă poate produce boala Lyme, cunoscută şi sub numele de „boala cu 1000 de feţe”, din cauza varietăţii de simptome pe care le poate dezvolta şi care pot face să fie confundată cu alte maladii. Bacteria transmisă de căpuşele bolnave intră în sânge şi afectează articulaţiile, muşchii, inima şi sistemul nervos, iar în unele cazuri bolnavii pot paraliza.

Borrelioza are tratament care duce la vindecare aproape întotdeauna dacă este corect recomandat şi aplicat de către medic. Boala poate fi diagnosticată prin probe de laborator, dar nu mai repede de două săptămâni de la înţepătura căpuşelor.

Specialiştii menţionează că nu toate căpuşele şi nu în toate teritoriile acestea sunt purtătoare ale microrganismelor borrelia.

Foto: wikimedia.org

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.