Piperul negru, un medicament minune pentru organism

Piperul negru, un medicament minune pentru organism

Piperul negru provine din sudul Indiei şi este foarte folosit în domeniul gastronomic. Este, de altfel, unul dintre cele mai cumpărate condimente din întreaga lume. În trecutul îndepărtat (anul 1.200 î.H.) era folosit de către egipteni pentru a-şi îmbălsăma morţii, scrie Fox News.

Persanii, arabii, romanii şi europenii îl considerau un bun foarte preţios datorită calităţii lui de a da gust mâncării.

În medicina tradiţională, piperul negru este folosit de 5.000 de ani, fiind recomandat împotriva unor probleme precum tusea, răceala şi gâtul inflamat. Boabele lui pot fi folosite și pentru tratarea indigestiei şi afecţiunilor cardiace. În plus, el este eficient inclusiv împotriva insomniei şi chiar a durerilor de dinţi.

Piperina este compusul care îi dă acestui condiment gustul deosebit. Păstrarea lui se face în cele mai bune condiţii atunci când piperul este ţinut într-un loc rece, uscat şi ferit de razele directe ale soarelui. Gustul cel mai bun este obţinut atunci când piperul e măcinat direct deasupra hranei consumate.

Condimentul conţine multe alte substanţe cu acţiune benefică asupra organismului uman. Piperina accelerează arderea caloriilor în corp, având proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare. Ea măreşte absorbţia vitaminelor B şi a seleniului în corp. Unele pastile făcute din plante conţin în mod special piperină, astfel încât substanţele din ele să fie absorbite mai bine.

Substanța are, însă, şi capacitatea de a irita anumite organe, în cazul consumului excesiv.

 

Foto: rhinobutt.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.