Este o plantă banală, la prima vedere, însă, cercetările recente arată că este mai hrănitoare decât porumbul, grâul sau alte cereale și are un bogat conținut în vitamine. Ba mai mult, datorită proprietăților sale poate trata unele forme de cancer.
Vestea îmbucurătoare este că vorbim despre o plantă care crește cam peste tot în România.
Știrul este o plantă bogată în vitamine, în special A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C, E, riboflavină, acid folic și folat, în minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc și cupru.
De asemenea, conține cantități importante de provitamina A (beta-caroten), știrul fiind bogat în acizi grași polinesaturați (PUFA), în special acid linolei.
De la știr se pot consuma partea verde, tulpina și semințele. Frunzele tinere, cu un gust asemănător cu cel al nucii, se folosesc la prepararea salatei, tocăniței, se pot adăuga la ciorbe, pot fi preparate la fel ca spanacul.
Ele se culeg din partea cea mai de jos a tulpinii, pe întreg parcursul verii și până toamna târziu. Semințele pot fi consumate ca atare, prăjite, dar din ele se pot obține ulei și făină.
Știrul este folosit în medicina tradițională ca astringent nutritiv, tonic, pentru a trata diareea sau ca antihemoragic (scaune cu sânge sau polimenoree). Ceaiul se folosește pentru gargară în cazul durerilor de gât sau a aftelor și pentru spălături externe în cazul exemelor.
Prin conținutul de squalen, consumul de știr inhibă dezvoltarea vascularizării tumorilor. S-a demonstrat faptul că această substanță are un rol important în reducerea extinderii metastazelor și în stagnarea dezvoltării tumorilor maligne la sâni, plămâni, prostată și creier.
Cercetări recente au arătat că uleiul de știr este de circa 8-10% ori mai bogat în squalen decât uleiul din ficat de rechin din care se poate extrage doar 1-1,5% squalen.
Tratamentul cu pulbere din spic de ştir este foarte eficient în tratarea carenţelor de vitamine şi minerale, dar şi în stagnarea tumorilor benigne ale prostatei.
Lasă un comentariu