PNL, interesat de creşeterea natalităţii în România şi sprijinirea familiilor active

PNL, interesat de creşeterea natalităţii în România şi sprijinirea familiilor active

Grupul parlamentar PNL din Camera Deputaților a organizat o dezbatere intitulată „Politici liberale pentru susţinerea familiilor active şi pentru creştere demografică”, informează deputatul Claudia Boghicevici. Dezbaterea a avut ca obiectiv prezentarea şi discutarea măsurilor PNL privind creşterea natalităţii în România şi a reunit reprezentanți ai mediului politic, academic, ai cultelor şi ONG-urilor cu preocupări în domeniu.

„Am iniţiat această dezbatere deoarece ne preocupă problemele structurale ale României, iar problema demografică a scăderii continue a populaţiei este una dintre acestea. Conform datelor Băncii Mondiale, România este pe locul 3 în lume cu cele mai puține nașteri, 10 copii la 1000 de locuitori în 2012, ceea ce va determina o scădere a populației de până la 16 milioane în 2050 și o presiune foarte mare pe sistemul de pensii care va trebui să suporte un număr tot mai mare de beneficiari de la din ce în ce mai puțini contributori. Aşa cum subliniem şi în programul PNL de guvernare, deficitul demografic a început deja să producă efecte negative asupra dezvoltării României, producând dezechilibre macroeconomice și sociale precum scăderea populației apte de muncă, creșterea ratei de dependență a vârstnicilor de tineri, apariția unui deficit de calificări profesionale în economie, dezechilibre în distribuția resurselor demografice”, a declarat Claudia Boghicevici.

„În programul de guvernare pe care îl propunem abordăm într-un capitol distinct problema demografiei şi a reafirmării noastre ca popor şi naţiune. Convingerea noastră este că viitorul națiunii nu poate fi sigur decât în condițiile unei demografii sănătoase. Am reuşit să dublăm alocaţia pentru copii, după ani în care majoritatea PSD din Parlament a blocat proiectele legislative ce propuneau mărirea acestor alocaţii. Totuşi, această măsură singură nu este suficientă dacă nu o integrăm intr-un cadru mai larg de măsuri proactive pentru susţinerea familiilor în România. Viziunea noastră constă în stimularea tuturor familiilor din România în vederea naşterii de copii şi a creşterii acestora concomitent cu desfăşurarea de activităţi economice de către părinţi care să le permită acumularea de venituri chiar şi după apariţia unuia sau a mai mulţi copii. Acest lucru presupune dezvoltarea de servicii de creştere şi îngrijire a copiilor de calitate, fie în sistem public, fie în sistem privat, care să inspire încredere părinţilor şi care să fie disponibile la preţuri accesibile, precum şi măsuri fiscale care să încurajeze femeile să dea naştere copiilor, o astfel de măsură fiind eliminarea plafonului de 85% pentru indemnizaţia de creştere a copilului. Aşa cum au punctat colegii mei în cadrul dezbaterii, pentru a veni cu adevărat în sprijinul familiilor în România pentru ca acestea să aducă pe lume copii într-un mediu prietenos, avem nevoie de trei lucruri: să ne asigurăm că acestea au venituri sigure și satisfăcătoare, locuinţe decente şi încăpătoare, precum şi că putem construi un sistem de educaţie de calitate. De asemenea, statul nu este singurul care poate contribui la acest efort, el poate încuraja angajatorii pentru a dezvolta servicii de îngrijire pentru copiii angajaţilor. Aşadar, ne dorim un consens general din partea societăţii civile pentru acest pachet de măsuri pe care intenţionăm să îl avansăm, iar această dezbatere aplicată este primul pas în dezvoltarea unei platforme de dialog. Mulţumesc pe această cale tuturor reprezentanţilor cultelor şi ONG-urilor de profil care şi-au adus un aport consistent în timpul discuţiilor punctând foarte bine provocările creşterii copiilor în România şi propunând măsuri pentru îmbunătăţirea acestor aspecte”, a mai adăugat Claudia Boghicevici.

  1. cati copii ai doamna ?
    presupun ca nu ai de gand sa dai exemplu
    si sa pui curul la bataie ?

    Raspunde
  2. Nesimtirea si prostia este foarte mare la tine arnold , cei 7 ani de acasa nu ii ai , cum poti vorbi asa .

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.