Polisomnografia și diagnosticul tulburărilor de somn, la Spitalul Județean Arad

Polisomnografia și diagnosticul tulburărilor de somn, la Spitalul Județean Arad

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad pot fi efectuate polisomnografii, în vederea diagnosticării tulburărilor de somn.

Apneea este termenul folosit pentru oprirea voluntară sau involuntară a respirației – nici nu inspirăm, nici nu expirăm.  Persoanele care suferă de sindromul apneei în somn, cel puțin la început, este foarte probabil să nu realizeze acest lucru. Totuși, dacă apar semne precum senzația de oboseală fizică și psihică, încă de la trezire, cefalee matinală, pierderea capacității de concentrare, stare generală proastă, iritabilitate, este foarte important să ne prezentăm la medic. Bineînțeles că aceste simptome pot indica și alte afecțiuni medicale, însă pentru un diagnostic corect, trebuie apelat la specialist!

Printre simptomele prezente la persoanele cu apnee în somn se regăsesc și: sforăitul, inspirul zgomotos, trezirea bruscă în timpul somnului – sesizate de o altă persoană, senzație de panică, sufocare, dureri în piept, senzația de dificultate de a adormi sau transpirații profunde în timpul somnului.

Când ne prezentăm la medic?

Când ne confruntăm cu simptomele specifice acestei afecțiuni și mai ales atunci când și alte persoane sesizează nereguli în timpul somnului nostru este foarte important să consultăm medicul.

Pentru un diagnostic corect sunt necesare teste de specialitate – polisomnografia –  care se efectuează cu ajutorul unui polisomnograf și care monitorizează somnul pacientului pe parcursul unei nopți. Medicul poate solicita pacientului și efectuare altor teste precum: spirometrie, EKG, CT cranian, analize de sânge. În funcție de tipul apneei în somn, medicul va recomanda tratamentul adecvat, însă va recomanda pacientului și schimbarea stilului de viață – de la caz la caz: scăderea în greutate, renunțarea la tutun și alcool, terapia pozițională și posturală.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, vă puteți programa la o consultație de specialitate, la medicii pneumologi, de luni până vineri, între orele 8 – 16, la numărul de telefon: 0733 441 686 sau, zilnic, pe site-ul spitalului – scjarad.ro, accesând secțiunea „Programări la cabinetele Ambulatoriului SCJU Arad și verificare istoric medical”.

Sursa foto: SCJU Arad

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.