În ultimele 24 ore, Detaşamentul de Pompieri Arad şi Detaşamentul de Pompieri Ineu au intervenit pentru stingerea a cinci incendii.
Detaşamentul de Pompieri Arad, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Sântana a acţionat pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la o casă în oraşul Sântana. În momentul sosirii forţelor de intervenţie, incendiu se manifesta într-o cameră a locuinţei generalizat la întreg mobilierul, cu posibilităţi de propagare la restul construcţiei. După o intervenţie ce a durat aproximativ o oră acesta a fost lichidat în limitele găsite. Au ars bunurile dintr-o cameră şi s-au degradat celelalte încăperi datorită fumului.
Cauza probabilă a incendiului „ jocul copiilor cu mijloace ce pot produce aprinderea”
Detaşamentul de Pompieri Ineu a fost alertat în jurul orei 12.00 pentru a se deplasa în satul Ţipari, comuna Sintea Mare unde proprietarii unei gospodării au anunţat un incendiu la o căpiţă de fân şi un adăpost de animale. În momentul sosirii echipajului de intervenţie de la Garda nr.2 Chişineu Criş, militarii au constatat că ardea generalizat căpiţa de fân, adăpostul de animale şi la locul intervenţie există şi o victimă, copil de aproximativ 5 ani cu arsuri pe 80-90% din suprafaţa corpului. A fost solicitat în sprijin un echipaj SMURD al subunităţii şi echipajul SMURD terapie intensivă mobilă al Detaşamentului de Pompieri Arad. Până la sosirea acestora unul dintre subofiţeri i-a acordat prim ajutor copilului cu ajutorul trusei din dotarea autospecialei de stingere. Incendiul a fost lichidat în aproximativ 90 minute, fără a se extinde la casa de locuit. Au ars, adăpostul de animale, căpiţa de fân, 6 porci şi 10 iepuri.
La ora 14,55 minute, un apel făcut în sistemul unic 112 de către angajaţi ai Ocolului Silvic Iuliu Moldovan anunţa un incendiu la depozitul de reciclare materiale plastice din Calea Bodrogului, incendiu ce s-a extins şi la vegetaţia din curtea ocolului. Detaşamentul de Pompieri Arad a deplasat 2 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, 1 autospecială grupă operativă, 3 ofiţeri şi 8 subofiţeri. Incendiul se manifesta la vegetaţia uscată din curtea firmei şi a ocolului silvic cu posibilităţi de propagare la deşeurile de material plastic depozitate în curtea societăţi comerciale. În urma unei intervenţii rapide incendiul a fost lichidat în 10 minute fără a se propaga la deşeuri sau vecinătăţi. Cauza probabilă a incendiului „ foc deschis în spaţii deschise”.
În urma controlului efectuat de către inspectorii din cadrul Serviciului Inspecţie pentru Prevenire a I.S.U Arad, societatea comercială a fost amendată cu 2500 de lei pentru blocarea căilor de acces a forţelor de intervenţie.
La ora 17,07 minute, două echipaje de intervenţie cu autospeciale de stingere cu apă şi spumă, însoţite de autospeciala grupei operative s-au deplasat la ieşire din localitatea Vladimirescu pentru a intervenii la stingerea unui incendiu ce se manifesta la o societate comercială de producere a asfaltului. În momentul sosirii forţelor de intervenţie compuse din 2 ofiţeri şi 7 subofiţeri incendiul se manifesta violent cu degajări mari de fum, în afara societăţii comerciale la materiale plastice(tubulatura), materiale din lemn(paleţi) şi materiale sintetice, cu posibilităţi de propagare. După 30 de minute de intervenţie a fost localizat, limitat fără a produce alte pagube iar după aproximativ o oră jumătate a fost stins. Cauza probabilă a incendiului „foc deschis în spaţii deschise”
În urma cercetării efectuate la faţa locului s-a constata că un angajat a curăţat terenul de vegetaţie uscată şi a incendiat resturile vegetale. Datorită condiţiilor meteorologice (vânt puternic), incendiul s-a propagat la materialele depozitate în apropiere.
Inspectorii din cadrul Serviciului Prevenirea Incendiului al I.S.U Arad au amendat atât persoana cât şi societatea comercială cu 1000 lei, respectiv 2000 lei.
„Adresăm un apel populaţiei să renunţe la curăţarea terenurilor sau a resturilor vegetale prin incendiere, această operaţiune se poate face doar cu respectarea normelor legale şi prin adoptarea unor măsuri de prevenire a propagării focului.
De asemenea facem un apel părinţilor sau celor care au în grijă copii, să-i supravegheze, să nu le permită «jocul cu focul» şi să le explice consecinţele grave ce se pot produce în cazul jocului cu chibrituri, brichete sau alte mijloace ce pot produce aprinderea”, precizează pompierii.
Lasă un comentariu