Post de consiliere anti-discriminare, la o universitate germană, dar nu pentru albi

Post de consiliere anti-discriminare, la o universitate germană, dar nu pentru albi

La Universitatea Humboldt (HU) din Berlin, s-a anunțat public un post de consiliere anti-discriminare. În cerințele postului, inițial s-a cerut să nu candideze persoanele albe. Începând cu 15 septembrie, Consiliul de la HU Berlin caută o nouă persoană de contact pentru victimele discriminării rasiale.

După critici apărute în spațiul public, joi seara, postarea a fost schimbată. Mențiunea despre persoanele albe a fost ștearsă, relatează Welt.de, care publica și forma inițială a anunțului.
Postul este promovat de un corp de autoadministrare, în general numit Comitet sau Consiliu general al studenților, care exista la majoritatea universităților germane. Consiliul oferă sfaturi cu privire la probleme juridice legate de cereri de împrumuturi pentru studenți, conflicte cu profesorii și studenți cu trecut migraționist.

Perspectiva partizană

În spiritul politicii identitare, inițial erau dorite doar anumite culori ale pielii. „Consultările se desfășoară din perspectiva partizană”, se spune în oferta de job. Partizan înseamnă că acel consilier se orientează către persoana afectată și creează un spațiu „în care cei afectați de discriminare rasistă se simt confortabil.”
În versiunea originală, descrierea ofertei de job era: „Munca de consiliere a arătat că acest lucru funcționează cel mai bine atunci când consilierul/a este poziționat ca negru sau ca persoană de culoare. Prin urmare, cerem persoanelor albe să se abțină de la a aplica pentru acest post de consiliere.”
Noua versiune spune acum: „Munca de consiliere a arătat că acest lucru este cel mai bine realizat de persoanele care pot consilia din perspectiva afectării prin discriminare rasială. Prin urmare, am dori în mod special să încurajăm persoanele care suferă de discriminare rasială să aplice pentru acest post. ”
Conducerea Universității Humboldt din Berlin a cerut și Consiliului consultativ să revizuiască anunțul de muncă.
„Nu este în mod expres în interesul Universității Humboldt să discriminăm oamenii, indiferent de culoarea pielii, de origine, sex, vârstă sau orientare ideologică ”, a spus un purtător de cuvânt al UH Berlin. „Ne considerăm un loc al pluralității de opinii, aprecierii și respectului reciproc.”
Purtătorul de cuvânt a respins orice responsabilitate legală. Deoarece parlamentul studențesc și Consiliul său de referenți acționează ca angajatori independenți, anunțul de post nu este supus supravegherii legale a universității.

Un Consiliu fără voturi și transparență

Poziția permanentă, remunerată cu 12,68 euro pe oră, este finanțată, la fel ca toate ofertele „Consiliului consultativ” (Referent_innenrat), prin contribuții obligatorii ale studenților Universității Humboldt.
Cu toate acestea, nu este clar ce persoane și ce proiecte au primit bani de la Consiliu, în ultimii ani. Senatul de la Berlin nu a dorit să răspundă la întrebările parlamentare, din motive de protecție a datelor.
Un alt motiv de critică este faptul că referenții sunt aleși sau confirmați de parlamentul studențesc al Universității, însă doar puțini studenți iau parte la alegerile acestuia. În acest an, 627 din cei aproximativ 30.000 de studenți și-au folosit drepturile de vot.
Adrian Grasse, purtător de cuvânt pentru politica științifică a grupului parlamentar CDU din Camera Reprezentanților de la Berlin, a considerat că anunțul de muncă original era o încălcare clară a principiilor Legii privind egalitatea de tratament.
„Reclama pentru o agenție anti-discriminare este ea însăși discriminatorie”, a spus Grasse. „Mă aștept că oferta să fie retrasă, în această formă.”
Politicianul CDU consideră că Universitatea Humboldt, senatorul din Berlin pentru Știință și primarul guvernator Michael Müller (SPD) sunt cei responsabili. „Nu este prima dată când comisiile auto-administrării studenților atrag atenția în mod negativ. Mă aștept ca incidentele de acolo să fie examinate de Curtea de Conturi și observate mai critic.”

Notă: Articolul a apărut și în HotNews.

Foto: Wikimedia Commons

  1. […] post Post de consiliere anti-discriminare, la o universitate germană, dar nu pentru albi appeared first on […]

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.