Potrivit unui nou proiect de Hotărâre de Guvern toți românii pot beneficia de 10.000 de lei de la stat. Iată ce trebuie să faci și care sunt cerințele.
Limita maximă a ajutorului de urgenţă de la bugetul de stat acordat unei persoane singure sau unei familii, pe durata unui an calendaristic, va fi de 10.000 lei, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. Acelaşi document stabileşte criteriile de acordare a ajutorului de la stat.
Aceasta este una dintre noutățile pe care le propune Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice în Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.50/2011, lansat recent în dezbatere publică.
Potrivit proiectului, pentru sprijinirea familiilor sau persoanelor singure ale căror locuințe și bunuri deținute în locuință au fost distruse din cauza calamităților naturale, inundațiilor, incendiilor sau altor situații similare, nivelul recomandat al ajutorului de urgență este următorul:
– 1.500 lei pentru locuințe și bunuri deținute distruse în proporție de până la 25%;
– 3.000 lei pentru locuințe și bunuri deținute distruse în proporție de până la 50%;
– 5.000 lei pentru locuințe și bunuri deținute distruse în proporție de până la 100%.
Aceste sume se propun a fi utilizate și în situații de necesitate cauzate de accidentelor.
În situația înregistrării decesului unei persoane din cauzele amintite, se propune majorarea nivelurilor recomandate cu suma reprezentând cuantumul ajutorului de deces. Totodată, se prevede majorarea cu câte 1.500 lei în cazul în care se înregistrează rănirea persoanei singure sau a unui membru al familiei.
Pentru sprijinirea familiilor sau persoanelor singure aflate în situații deosebite cauzate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială, nivelul recomandat al ajutorului de urgență este următorul:
– 1.000 lei pentru situații deosebite mai puțin grave;
– 2.500 lei pentru situații deosebite grave;
– 4.000 lei pentru situații deosebite foarte grave.
În funcție de situația pentru care se solicită ajutorul de urgență, proiectul de act normativ prevede că ar trebui să se țină cont de următoarele criterii:
- gradul de distrugere a locuinţei şi a bunurilor deţinute de familie sau de persoana singură;
- tipul locuinței;
- dacă există o asigurare obligatorie a locuinței;
- bolile şi afecţiunile medicale de care suferă persoana şi gravitatea acestora;
- perioada de tratament medical şi de recuperare medicală;
- nivelul de decontare al serviciilor medicale, al medicamentelor, al ortezelor, protezelor, dispozitivelor medicale etc. de către casele de asigurări sociale de sănătate sau de terţi;
- dacă persoana este sau nu asigurată la sănătate, ori în sistemul public de pensii;
- tipul familiei din care provine persoana și numărul membrilor acesteia;
- veniturile nete lunare pe membru de familie sau ale persoanei singure;
- nivelul de îndatorare al persoanei sau familiei ce poate determina situaţii de risc de excluziune socială;
- posibilitatea de susţinere din veniturile proprii, fără afectarea nevoilor de trăi minimale definite de Legea asistenţei sociale nr. 292/2011;
- dacă există anumite forme de sprijin din surse publice/private de care persoana beneficiază.
În prezent, Legea nr. 416/2001 NU prevede un set de reguli propriu-zis pentru acordarea acestor ajutoare. Cel interesat să obțină ajutorul trebuie să facă o cerere, în urma căreia se va desfășura o anchetă socială pentru a se stabili dacă, într-adevăr, este cazul ca Guvernul să acorde persoanei/familiei respective ajutorul de urgență.
Textul complet al proiectului: http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/4669-2016-11-04-proiecthg-vmg
Lasă un comentariu