Oamenii de ştiinţă norvegieni May-Britt Moser şi soțul ei, Edvard Moser şi britanicul John O’Keefe au primit, luni, Premiul Nobel pentru Medicină, pentru descoperirea celulelor care constituie un sistem de poziţionare în creier, descris drept un „GPS intern”.
John O’Keefe, care are şi cetăţenie americană, este profesor de neuroștiință cognitivă şi director al Sainsbury Wellcome Centre în Neural Circuits and Behavior, la University College, Londra. El a descoperit, în anul 1971, primele componente ale sistemului de poziţionare într-o regiune a creierului numită hippocampus.
May-Britt Moser este profesor de neuroștiință la Centre for Neural Computation la Norwegian University of Science and Technology din Trondheim. Soţul său, Edvard Moser, este profesor la aceeaşi universitate şi director al Kavli Institute for Systems Neuroscience.
Familia Moser este al cincilea cuplu căsătorit care primeşte un premiu Nobel. În 2005, cei doi profesori au descoperit un tip de celulă nervoasă care generează un sistem coordonat şi permite o poziţionare precisă.
Luate împreună, aceste descoperiri explică felul în care creierul creează o hartă a spaţiului şi cum ne descurcăm într-un mediu complex.
Comitetul Nobel de la Karolinska Institutet acordă anual premiul pentru Medicină „persoanei care a făcut cea mai importantă descoperire în domeniul medicinei”. Acesta este unul din cele cinci premii Nobel iniţiate de Alfred Nobel, inventator al dinamitei, aminteşte Huffington Post.
Foto: france24.com
Lasă un comentariu