În aceasta zi de marti, 3 octombrie, la pranz, toti ochii si toate urechile au fost atintite asupra unui om: presedintele federal Frank Walter Steinmeier. De Ziua Reunificarii Germaniei, a 27-a din 1990, de la presedintele unei tari in care tocmai au fost alegeri parlamentare, iar in Bundestag a intrat un puternic lot nationalist, s-a asteptat mai mult decat prezenta discreta care l-a caracterizat de la preluarea mandatului sau de sef de stat. „Pana in 24 septembrie la orele 18.00, Frank-Walter Steinmeier a fost un om cu o functie, insa fara sarcini”, scrie Zeit.de. De atunci, misiunea sa pare sa se fi cristalizat, iar discursul sau de ziua nationala a Germaniei a fost un prim pas.
Televiziunile ZDF si radioul Sudwestrundfunk au difuzat in direct discursul sau, demnitarul participand la festivitatile din 3 octombrie organizate la Mainz, capitala landului Renania-Palatinat. La ora 9.30, Steinmeier a fost la Muzeul Gutenberg, unde s-a fotografiat cu reprezentantii autoritatilor constitutionale si a intrat in Cartea de Aur a orasului Mainz. O jumatate de ora mai tarziu, el lua parte la slujba ecumenica de la Catedrala din Mainz. Cuvantarea sa catre natiune a avut loc incepand cu ora 12.00, in sala de congrese a Rheingoldhalle.
De la Steinmeier s-a asteptat sa raspunda la cateva intrebari fundamentale, care preocupa natiunea, incepand de la alegeri incoace. Cat de ferma este unitatea Germaniei, cand, in landurile din est, nationalistii de dreapta au aparut, in parte, ca fiind cel mai puternic partid la alegerile din Bundestag? Ce spune acest fapt despre tara, cand Alternativa pentru Germania (AfD), care tolereaza in randurile sale rasismul deschis, intra in Parlament cu 93 de deputati? Ar putea fi in joc chiar si cultura noastra democratica?
Valului de furie in randul germanilor, reflectat in votul din 24 septembrie, presedintele a trebuit sa ii dea un raspuns. Chiar daca in Germania presedintele statului are, indeobste, o functie predominant onorifica, acestea sunt momente care arata ca germanii au acum nevoie de un glas puternic al presedintelui lor.
Ca primul om din stat, presedintele federal trebuie sa fie stalpul suprem al democratiei. Steinmeier a incercat acest lucru, in cele 200 de zile de la preluarea mandatului sau. El a a vizitat deja sase state federale, a vorbit mult mai mult cu cetatenii decat a facut-o predecesorul sau, Joachim Gauck. Atata doar, ca vizitele sale au trecut aproape neobservate.
Dupa alegeri, seful statului a venit cu cateva observatii la rezultatul alegerilor. „Aceasta zi a alegerilor a schimbat situatia politica din tara noastra”, a spus el martea trecuta la Castelul Bellevue. El a avertizat, fara a numi AfD direct, impotriva „tuturor formelor de antisemitism si xenofobie,” a cerut „respectul pentru adversarii politici si cei care gandesc altfel”, cerand „responsabilitate fata de istoria germana”.
„Nimeni nu ar trebuia sa se retraga in propriul sau ascunzis, scuturand din cap”, recomanda Steinmeier, ceea ce este un apel mult prea bland, in momentul in care atractivitatea AfD este in crestere, bazata pe frica de alienare si de regres al bunastarii multor germani.
Steinmeier, ca politician SPD si fost ministru de externe, a contribuit la politica de refugiati a guvernului federal, la cel mai inalt nivel, iar din anul 1998 a fost colaborator al fostului cancelar Gerhard Schroder in politica establishment-ului german. El este, prin urmare, parte a grupului impotriva caruia furia si ura votantilor AfD sunt indreptate, in mod special.
Steinmeier crede ca stie foarte bine starea de spirit in Est. El provine din estul Westfalei, insa a candidat in Brandenburg (unde are si o casa de vacanta), timp de opt ani. Datorita acestui fapt, discursul sau de marti tinde sa fie bine argumentat.
Presedintele Germaniei si-a inceput discursul cu un citat din versurile lui Wolf Biermann: „Dor de tara dinainte n-am / De foste ingrijorari / Germania este iarasi una / Doar eu sunt inca sfasiat”. („Heimweh nach fruher hab ich keins / Nach alten Kummernissen / Deutschland Deutschland ist wieder eins / Nur ich bin noch zerrissen.” ).
El s-a referit la sarbatorirea din fiecare an a Zilei Reunificarii, care insa „anul acesta este putin altfel. Nu doar Wolf Biermann, din care am citat la inceput, ci si multi altii se uita cu intrebari, cu griji, cu neliniste la unitatea interioara a tarii noastre”. Iar aceasta fateta a zilei de azi, „se simte pregnant in acest an”, a adaugat Steinmeier.
El s-a adresat tuturor cetatenilor Germaniei, insa mai cu seama tinerilor, spunand: „Calea noastra va ramane o cale de pace si prietenie cu vecinii nostri europeni si nu e voie sa mai apara vreodata, o reintoarcere la nationalism!”.
Frank Walter Steinmeier a mai spus: „Marele Zid care traversa tara noastra s-a dus. Insa din 24 septembrie e clar: s-au creat alte ziduri, mai putin vizibile, fara sarma ghimpata si escadroane ale mortii … si totusi ziduri care stau in calea unui <<noi>> comun”.
Textul integral al discursului solemn al presedintelui Germaniei, Frank Walter Steinmeier, poate fi accesat pe site-ul oficial al Presedintiei germane.
Articolul a apărut şi în HotNews
Lasă un comentariu