Primul punct de pe Circuitul Gastronomic Arădean va fi la Pecica

Primul punct de pe Circuitul Gastronomic Arădean va fi la Pecica

Tocană de bivol – aceasta este oferta primului punct de pe traseul Circuitului Gastronomic Arădean.

Primul popas va fi sâmbătă, 5 mai, la Ferma de Bivoli de la Pecica. Plecarea va avea loc la ora 10,30. Se vizitează piața de produse locale din Pecica, Biserica Romano – Catolică și Biserica Ortodoxă, Muzeul Digital și Ferma de Bivoli. Revenirea la Arad este programată la ora 15.

Consiliul Judeţean are deja experienţa organizării acestor evenimente. Anul trecut a iniţiat şi organizat Circuitul Cramelor, cu un succes mare la arădeni, cu vizitatori şi din Ungaria, Germania, Italia, Statele Unite, Republica Moldova, Austria.

Anul acesta, s-a decis extinderea acestui program, prin înfiinţarea Circuitului Gastronomic şi continuarea Circuitului Cramelor, la toamnă. Proiectul „Circuitul Gastronomic Arădean” care începe în 5 mai, la Pecica, se va încheia în 15 decembrie, la Săvârşin, printr-un tăiat tradiţional de porc.

„Ce ne dorim cu acest program este ca arădenii să îşi descopere sau să îşi redescopere judeţul. Sunt locuri foarte frumoase în judeţul Arad, oameni foarte gospodari. Unii dintre ei sunt chiar mai bine cunoscuţi de străini decât de arădeni. Nu ne-am propus să fie doar un eveniment de degustare, ci şi unul de prezentare a specificului local, a unor obiective relevante, a unor personalităţi importante care şi-au lăsat amprenta asupra comunităţii respective. În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, am avut această iniţiativă pentru că gastronomia face parte din cultura Aradului, în sens larg, şi vreau să le arătăm tuturor că Aradul are cu ce se lăuda!”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, a punctat  felul în care CJA doreşte să conecteze comunităţile Aradului, cu o reţea de drumuri modernizate. „De anul acesta, începem să modernizăm drumurile judeţene, nu doar să le reparăm. Strategia noastră prevede reabilitarea şi modernizarea a 300 de kilometri de drumuri judeţene. Ca să ne promovăm valorile, inclusiv zestrea gastronomică sau turistică, avem nevoie de o infrastructură modernă şi sigură. Lucrările ce vor începe în mai multe zone ale judeţului vor fi ample, nu doar nişte simple reparaţii”, a completat Sergiu Bîlcea.

Petru Antal, primarul oraşului Pecica, s-a declarat încântat de faptul că circuitul gastronomic începe chiar cu Pecica. „Avem ce oferi turiştilor. Pecica este recunoscută prin  varietatea sa gastronomică, iar ferma de bivoli reprezintă ceva inedit pentru judeţul nostru. De asemenea, avem două biserici monument istoric, atât cea romano-catolică, cât şi cea ortodoxă”, a afirmat primarul Petru Antal.

Ferma de bivoli are 40 de exemplare, de diferite vârste, şi a atras mii de vizitatori, de la înfiinţarea ei, în anul 2013. În cadrul Fermei funcționează un muzeu modern al tradițiilor pecicane.

Înscrierile la circuitul gastronomic se pot face la numărul de telefon 0728.116.412, de luni până vineri, între orele 9.30-16.30. Cei care doresc se pot înscrie şi on-line, pe site-ul www.sageataverde.ro. Prețul pachetului la Pecica este de 50 de lei, cu transport inclus.

  1. O intrebare: unde se sacrifica bivolul respectiv. In conditii autorizate sau in curte.
    Putea sa fie si o tochitura din carne de vitel.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.