Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a primit vizita Alteţei Sale, Prinţesa Anita de Hohenberg, nepoata Prinţului moştenitor al Austriei, Franz Ferdinand, în cadrul Zilelor Culturii Austriece la Arad, eveniment aflat la prima ediţie. „Organizarea acestei suite de manifestări culturale la Arad are în acest sens o semnificație deosebită. În cadrul unei ample colaborări instituționale, Aradul va fi timp de patru zile, pe perioada desfăşurării manifestărilor culturale cuprinse în program, scena unor evenimente culturale deosebite, care vor deschide noi traiectorii de dezvoltare pentru județul nostru și pentru întreaga regiune. Interesul partenerilor noştri austrieci în a organiza în Arad evenimente culturale de nivel intermațional nu poate decât să ne onoreze”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Deschiderea oficială a festivalului a avut loc în sala mare a Consiliului Judeţean şi în spaţiul expoziţional al acestuia. Într-un cadru european, plin de personalităţi marcante ale vieţii culturale şi sociale, atât din Arad, cât patria lui Mozart, a fost realizată o retrospectivă a evenimentelor care au marcat începutul de secolului XX şi al primului război modial. Moderatorul întâlnirii, jurnalistul Emil Hurezeanu l-a prezentat pe dr. Stefan Kutzenberger, curator al Muzeului Leopold din Viena. După conferința susţinută de acesta, a urmat vernisajul expoziției „Anul 1914 – (Ne)liniștea dinainte furtunii – 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial”, prezentată de curatorul Manfred Thumberger și Emil Hurezeanu. La final, toţi cei prezenţi s-au bucurat de un minunat recital, susţinut de cvartetul Wiener Salonquartett. Expoziţia rămâne deschisă până la data 13 iulie și poate fi vizitată zilnic între orele 8 și 18, la sediul Consiliului Județean Arad.
Manifestările culturale din cadrul „Zilelor Culturii Austriece” au continuat cu un workshop de educaţie muzicală corală, cu Gerald Wirth, urmat de un concert al corului de băieţi din Viena, Wiener Saengerknaben, dar şi cu trupa ((Superar)) din România, eveniment ce a avut loc în sala festivă a Colegiului Național „Moise Nicoară”.
Lasă un comentariu