Acordarea alocației cetățenești în Germania, planificată pentru 1 ianuarie 2023, ar putea fi amânată. Uniunea CDU/CSU vrea să blocheze legea, în forma ei actuală, în Camera Superioară a parlamentului german. Iar coaliția de guvernământ nu vrea să facă mari concesii. Alocația cetățenească e mai mare decât ajutorul social și nu înseamnă venit minim garantat.
Ea este destinată înlocuirii indemnizației de șomaj anterioare, de nivel II. Partidele coaliției de guvernamânt doresc tarife standard mai mari, sancțiuni mai puține decât înainte și măsuri de protecție semnificativ mai mari.
Criticile Opoziției
Liderul partidului de opoziție CDU, Friedrich Merz, critică această măsură, considerând că “pentru un grup mai mare de oameni, nu mai are deloc sens să fie disponibil pentru angajare regulată, pe piața muncii din Germania”.
Secretarul general al CDU, Mario Czaja, a declarat pentru Tagesspiegel: „CDU nu va putea fi de acord cu acest lucru. Presupun că va trebui să vorbim despre asta în comisia de mediere.”
Czaja a criticat planul de introducere a unor niveluri ridicate de bunuri speciale: „O familie de patru persoane ar trebui să aibă în continuare dreptul la alocație, având o avere de 150.000 de euro, în timp ce o altă familie tânără muncește din greu și plătește impozite pentru a finanța veniturile cetățenilor”.
“Acest lucru este profund antisocial și încalcă toate principiile unei economii sociale de piață. Cei care muncesc trebuie să aibă mai mult decât cei care pot lucra și nu o fac”, a mai spus el, citat de presa germană. De asemenea, s-ar crea stimulente greșite pentru asumarea integrală a costurile de încălzire.
S-a mai argumentat că, dacă nu există consens, ci doar un comitet de mediere între coaliție si opoziție, reforma nu va putea intra în vigoare așa cum era planificat, la începutul anului, deoarece centrele de locuri de muncă nu ar avea destul timp să se pregătească, până atunci,
Reinhard Sager (CDU), președintele Asociației Regionale Germane, a susținut indirect amânarea reformei. „Centrele de locuri de muncă sunt deja suprasolicitate”, a spus el, pentru Tagesspiegel. Alocația cetățenească vine „la momentul nepotrivit”, din moment ce aceste centre sunt deja „în plin management al crizei”, din cauza refugiaților din Ucraina și a subvenției costurilor cu energia.
Ar fi nevoie de timp suficient pentru pregătire și mai mulți bani pentru personal și consiliere. „Nu am impresia că gravitatea situației a fost suficient sesizată de guvernul federal”, a spus Sager.
El mai consideră reglementările planificate ca fiind prea generoase: „Totodată, proiectul de lege conține explozivi sociali, întrucât cadrul de asigurare a nivelului de existență este net depășit. Acest lucru nu mai poate fi explicat în raport cu angajații din grupurile cu venituri mici și medii, care contribuie, cu impozitele lor, la finanțarea acestor beneficii.”
Alocația cetățenească în cifre
Iată cum arată proiectul actual de lege privind alocația cetățenească ce ar urma să fie acordată din ianuarie 2023, potrivit site-ului de profil, Buerger-geld.info. Bürgergeld 2023 – Voraussetzungen, Beantragung, Freibeträge – Bürger-Geld Info (buerger-geld.info)
Comparativ cu asigurarea de șomaj de nivel II (Hartz IV), alocația ar urma să crească cu 53 de euro, la 502 de euro. Pe lângă evoluția salariilor (cota de 30%), în calcul ar trebui inclusă și evoluția inflației (cota de 70%).
În proiectul de lege sunt planificate creșteri pentru partenerii adulți și pentru copii. În viitor, tariful standard pentru parteneri va fi de 451 de euro. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani se prevăd 420 de euro, pentru cei de la 6 până la 13 ani, 348 de euro, iar pentru copiii cu vârsta de până la 5 ani, 318 de euro pe lună.
Pentru a crea stimulente mai mari în ocuparea unui loc de muncă, veniturile ar trebui luate în considerare doar peste așa-numita limită de câștig suplimentar. Bunurile deținute de beneficiarii alocației ar urma să fie luate în considerare numai după 2 ani de la primirea acesteia.
Lasă un comentariu