Având în vedere că urmează Sărbătorile Pascale, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad dorește să atragă atenția arădenilor cu privire la riscurile legate de sănătatea publică în această perioadă.
Persoanele care au consumat, până la sărbători, doar alimente de origine vegetală sunt îndemnate să introducă treptat, în alimentaţie, produsele de origine animală. Alimentaţia din aceste zile trebuie să fie echilibrată, iar cuvântul de ordine este „moderaţie”.
DSP Arad face următoarele recomandări pentru populație:
1. Ouăle trebuie consumate în cantităţi limitate, nu mai mult de două pe zi (datorită cantităţii mari de colesterol din gălbenuş), alături de legume proaspete de sezon. Utilizaţi pentru vopsirea ouălelor doar vopsea care are avizul Ministerului Sănătăţii.
2. Carnea de miel (drob, friptură, etc.) să fie consumată în porţii rezonabile, cu o bogată garnitură de legume: salată verde, salată de crudităţi, broccoli/conopidă, ciuperci, fasole verde, evitând pe cât posibil garniturile de cartofi, orez sau paste.
3. Puteti înlocui carnea de miel cu cea de iepure, ied, peşte şi/sau pui, care sunt mai uşor digerabile.
4. Alimentele (carnea și chiar legumele) să fie gătite, de preferinţă, la cuptor sau grătar, evitând prăjeala în grăsime (untură, ulei, etc.).
5. Dulciurile aduc un aport considerabil de calorii, de aceea trebuie consumate în canţităţi foarte reduse. Nevoia de dulce care apare după masă, poate fi potolită cu o salată de fructe, dar fără frişcă sau alte sosuri dulci.
6. Alcoolul în exces constituie, de asemenea, o abatere frecvent întâlnită cu prilejul sărbătorilor, ducând la apariţia stării de ebrietate, însoţită sau nu de tulburări digestive, cardiace, etc. Se recomandă, aşadar, un consum responsabil, moderat, inclusiv la cafea şi tutun!
7. După o masă bogată se recomandă mișcare ( mers pe jos, sport). Nu este bine să ne aşezăm în faţa televizorului sau să dormim. De asemenea, dacă masa durează mai multe ore, se recomandă pauze mai lungi între felurile de mancare.
8. Nu în ultimul rând, DSP Arad recomandă respectarea regulilor de igienă, pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare:
nu consumaţi carne ce provine din tăieri clandestine/ambulante, ci numai pe cea cumparată din magazinele/sursele autorizate:
nici băuturile alcoolice (vin, ţuică, etc.) nu trebuie procurate de la comercianţii ambulanţi;
nu consumaţi carne insuficient tratată termic;
nu folosiţi ouă de raţă/gâscă la prepararea cremelor, prăjiturilor, maionezei;
păstraţi alimentele uşor alterabile (carne, peşte, ouă, maioneză, creme) la frigider;
menţineţi igiena mâinilor, spălându-vă frecvent, ori de câte ori este nevoie;
Consumarea alimentelor în exces, mai ales carne de miel şi de porc, preparate tradiţionale (drob, pască, cozonac, ouă roşii, maioneze etc.) și băuturi alcoolice, poate duce la:
dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune diareice, etc);
crize de ulcer gastro-duodenal (dureri în abdomenul superior, vărsături alimentare, arsuri retrosternale, etc);
acutizarea colecistopatiilor cronice (dureri în abdomenul superior, greţuri şi uneori vărsături, amar în gură, balonări, diaree, etc);
infarct de miocard şi tulburări de ritm cardiac (dureri precordiale sau retrosternale, lipsă de aer, palpitaţii, senzaţia de frică etc);
Dacă vă confruntaţi cu simptomatologia mai sus amintită, prezentaţi-vă de urgenţă la medic!
De asemenea, DSP Arad reamintește populaţiei că se poate adresa pentru servicii medicale celor 19 centre de permanenţă din judet (8 în mediul urban și 11 în mediul rural), serviciului de ambulanţă, serviciilor de gardă- Unităţile de Primire Urgenţă din cadrul spitalelor.
Serviciul Judeţean de Ambulanţă poate fi solicitat gratuit, din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă, la numărul unic de apeluri de urgenţă 112.
Spitalele şi structurile de primiri urgenţe (camere de gardă, compartimente şi unităţi de primiri urgenţe) au activitate permanentă, în conformitate cu planificarea medicilor în turele de gardă.
„Precizăm că serviciile medicale oferite în cadrul centrelor de permanență sunt gratuite, orarul de funcționare fiind următorul: luni – vineri – 15 – 8, sâmbătă – duminică/ sărbători legale/zile declarate libere – 8 – 8 (gardă 24 ore). Vă dorim Sărbători Fericite!”, a declarat dr. Irimie Cecilia Gabriela, directorul executiv al DSP Arad.
Foto: Arhivă, caracter ilustrativ
Lasă un comentariu