Cei care candidează pentru obţinerea permisului de conducere vor fi obligaţi să ataşeze, la dosarul de examinare, un nou document – o declaraţie pe propria răspundere cu privire la cetăţenie.
Măsura a fost luată pentru combaterea turismului ilegal de permise de conducere în spaţiul UE.
Prevederile sunt cuprinse într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial, care a intrat în vigoare recent.
Regulile privind obţinerea permisului de conducere au fost instituite în anul 2010, prin Ordinul MAI nr. 268/2010. De-atunci, normele au fost modificate de mai multe ori, cea mai recentă schimbare având loc în vara anului 2013, atunci când s-a stabilit că toţi candidaţii vor susţine proba teoretică în ziua înscrierii la examenul pentru obţinerea permisului.
Acum, Ministerului Afacerilor Interne a operat o nouă modificare, de această dată pentru a transpune în legislaţia autohtonă anumite reglementari europene.
Potrivit legislaţiei în domeniu, în timpul probei practice în traseu, examinatorul urmăreşte modul de comportare a candidaţilor, în funcţie de categoria autovehiculului.
Astfel, candidaţii la categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D şi DE trebuie, printre altele, să controleze elementele de securitate legate de încărcarea autovehiculului (caroseria remorcii, obloanele de încărcare, mecanismul de încărcare, dacă este cazul, sistemul de închidere a cabinei, modul de încărcare, fixarea încărcăturii), să controleze mecanismul de cuplare şi conexiunile instalaţiei de frânare şi instalaţiei electrice sau să verifice, prin intermediul aparaturii de bord sau al comenzilor autovehiculului, funcţionalitatea mecanismului de direcţie, a instalaţiei de frânare, a instalaţiei de ungere/răcire, a luminilor, semnalizării şi a avertizorului sonor.
Conform noilor reguli, candidații trebuie să verifice vizual starea anvelopelor, fixarea roţilor (starea piuliţelor de la roţi), starea apărătoarelor de noroi, starea elementelor suspensiei, a rezervoarelor de aer, a parbrizului, ferestrelor şi ştergătoarelor, a fluidelor (de exemplu, uleiul de motor, lichidul de răcire, fluidul de spălare), a blocurilor de lumini/semnalizare față/spate, a catadioptrilor, precum şi existenţa trusei medicale, triunghiurilor reflectorizante şi a stingătorului de incendiu;
De asemenea, ei trebuie să cunoască şi să urmărească aparatura de bord, inclusiv aparatura de înregistrare a activităţii conducătorului auto astfel cum este definită potrivit Regulamentului (CEE) nr.3821/85. „Cerinţa referitoare la cunoaşterea şi urmărirea aparaturii de înregistrare a activităţii conducătorului auto nu se aplică solicitanţilor unui permis de conducere pentru un vehicul din categoria C1 sau C1E care nu intră în domeniul de aplicare al Regulamentului (CEE) nr.3821/85”, se precizează în referatul de aprobare al MAI.
Lasă un comentariu