Mizeria de pe străzi, fenomen care pare a se prelungi pe termen necunoscut în Arad, se alătură altora, la fel de neplăcute, în contextul nepăsării autorităților, susţin reprezentanţii USR Arad.
„Cei care merg în parcuri, mai ales părinții și copiii, știu că aceste spații, în loc să fie o oază de relaxare destinată petrecerii plăcute a timpului, devin un motiv de stres și un risc pentru sănătate”, se arată într-un comunicat de presă al USR.
„O vizită făcută în Parcul Copiiilor relevă o serie de probleme care nu deranjează doar estetic, ci pot provoca accidente serioase celor mici: bureți de protecție rătăciți sau lipsă, balansoare defecte sau dispărute, stâlpi de iluminat care permit accesul facil la curentul electric, bănci rupte sau cu mânere lipsă, gard de protecție la tobogan absent, WC-uri publice în paragină. Toate acestea sunt pericole la adresa sănătății micilor și marilor arădeni și necesită o remediere imediată precum și prevenirea apariției lor în viitor. Cu ocazia dezbaterii proiectului de buget pe 2017, USR a atras atenția administrației asupra sumelor uriașe alocate pentru întreținerea și reparația parcurilor și locurilor de joacă, inclusiv pentru curățenie zilnică. Amintim că pentru aceste servicii au fost alocați 1,5 milioane de lei (sau jumătate de milion corespunzător perioadei deja scurse din an), fără rezultat deocamdată. Soluția USR pentru paza acestor obiective este darea lor în gestiune, după modelul companiilor private. Atunci când se face schimbul persoanelor responsabile de paza lor, se întocmește un proces verbal de predare-primire și astfel se poate identifica imediat când s-a produs o defecțiune sau un furt, iar administrația locală poate interveni a doua zi pentru a îndrepta situația”, se precizează în comunicat.
„USR Arad cere adminstrației locale să efectueze de îndată reparațiile necesare și curățenia zilnică a parcurilor și a locurilor de joacă din cartiere. Principiul responsabilității cheltuirii banului public trebuie să guverneze gestionarea situațiilor de genul celor descrise mai sus. Sumele alocate anual pentru paza și întreținerea parcurilor și a locurilor de joacă trebuie să se regăsească în calitatea acestor spații, nu doar pe hârtie. Numai așa se vor întoarce banii contribuabililor în servicii publice de care aceștia au atâta nevoie”, se mai arată în comunicat.
Când vor exista competenți în funcții care sa se ocupe de spațiile verzi atunci vom avea și noi parcuri mai de doamne ajuta.
Problema e de fapt ceva mai înainte. Mobilierul existent este comandat la firme „buclucașe” abonate la banii Primăriei de multă vreme. Calitatea acestora sete cel puțin îndoielnică și mai mult decât atât prețul nu corespune raportului calitate-preț. Sigur că se poate invoca de data aceasta prețul băncilor de pe Mețianu pentru a evidenția afacerea „bună” de acolo.
Adevărul este ca întotdeauna probabil la mijloc. Mereu am avut bănci rupte prin parcuri și elel necesitau reparații, și deci alți bani. Sunt sigur că se pot găsi soluții ca acestea să nu mai fie vandalizate acum în anii tehnologiei digitale dar poate că nu se vrea. Cine știe? Tuturor le convine o astfel de situație. Chiar și celor care dau comunicate. Au subiect și pot apărea în presă.
singura solutie este supravegherea video pt. a fi prinsi faptasii ( adolescenti de 10-16 ani ) . Merg des cu bicicleta pe acolo dar nu am vazut niciodata gardieni publici . Zona este cea mai frumoasa si cea mai putin poluata din Arad , dar nu e pusa in valoare . Acei brazi inalti ce strajuiau aleea de sus si care dadeau un farmec deosebit zonei au inceput sa dispara iar in loc nu s-au mai plantat altii . Ar trebui angajat un peisajist serios cu studii in domeniu care sa puna si mai mult in valoare malul Muresului .