Un roman-document despre tragedia deportărilor în Bărăgan va fi lansat la Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” Arad.
„Cu puterile mele de scriitor, am scris o carte despre Rubla, satul din care mai este în picioare o singură casă, cu un singur locuitor, supraviețuitor al acelor vremi. Doresc acestei cărți, dincolo de noima pentru care încă se mai citesc romane, să fie un prim demers pentru ca tăvălugul ignoranței și al ignorării să nu șteargă de pe Câmpia Bărăganului o ultimă mărturie a memoriei noastre colective din anii ’50”, afirmă scriitoarea Mariana Gorczyca despre cel mai recent roman al său, „Rubla, locul fără urmă”, volum ce va fi lansat miercuri, 22 martie 2023, începând cu or 17, în sala „ASTRA” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad.
Apărut la Editura „Școala Ardeleană”, Cluj-Napoca, 2022, romanul „Rubla, locul fără umbră” este o carte ce ne oferă spre re-memorare o cumplită tragedie individuală şi, în special, colectivă din „obsedantul deceniu“, o adevărată pagină de istorie contemporană despre „una din cele 18 localităţi ridicate de la zero în imensitatea Bărăganului“. Prin prezentarea, evocarea și imortalizarea cu un inspirat condei, a unor destine dramatice, numărul celor deportați în iunie 1951, ridicându-se la 40.320 persoane, „Mariana Gorczyca a salvat Rubla printr-o carte”, după cum afirmă nespus de frumos Viorel Marineasa în „Postfață”. Potrivit documentelor citate în volum, la Rubla au fost deportaţi 246 de germani, 147 de români bănăţeni, 39 de basarabeni şi bucovineni refugiaţi în România, 11 macedoneni, 19 turci şi 8 sârbi.
Evenimentul, organizat sub egida Consiliului Județean Arad, prin Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”, va beneficia de prezentarea volumului realizată de scriitoarea Alice-Valeria Micu, scriitorul Ioan Matiuț și dr. Doru Sinaci, moderator fiind prof. Ioana Nistor.
Lasă un comentariu