Un singur judeţ din România are pământuri perfect curate, în care nu se regăsesc situri contaminate și nici potenţial contaminate. Este vorba despre județul Vaslui. În restul zonelor, locuitorii trăiesc în apropierea a cel puțin un sit potențial contaminat.
În ţară există oficial 210 situri contaminate (ariile respective au fost testate şi poluarea este dovedită clar) şi alte 1.183 de situri potenţial contaminate. Acestea din urmă sunt definite în Strategia Naţională privind Siturile Contaminate şi Potenţial Contaminate adoptată în august 2015 de Guvernul României drept situri despre care există informaţii că acolo au fost desfăşurate în trecut activităţi poluante, însă nu au fost efectuate testele necesare (bilanţ de mediu nivel II sau raport de evaluare a riscului) pentru a se dovedi contaminarea.
Nu sunt incluse aici şi terenurile învecinate unui sit contaminat care, spun experţii, ar trebui catalogate automat drept situri potenţial contaminate pentru că este imposibil de crezut că agentul toxic nu a migrat şi în siturile învecinate.
De departe cel mai poluat județ din țară este Hunedoara, cu 41 de situri contaminate, urmat de Caraş Severin, cu 33 de situri, Cluj, cu 19 situri contaminate și Bihor, cu 17 situri contaminate.
Despre haldele cu steril radioactiv lasate aiurea si minele de uraniu de la Ranusa, Milova, Barzava, Cladova etc. de ce nu scrieti? De ce nu scrieti ca judetul Arad este printre judetele cu cea mai mare incidenta de cancer din tara?