„Românii de la marginea lumii”, expoziția itinerantă dedicată comunităților românești din Ungaria, Serbia, Croația și Grecia, având ca organizator Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, își continuă periplul.
Începând din această săptămână fotografiile se află pe simezele Casei de Cultură Bocșa, la vernisajul evenimentului fiind prezenți dr. Doru Sinaci – director al Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, dr. Adrian Șimon – director executiv al Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Arad, Vasile Linția – președintele Asociației pentru Vorbirea Bănățană Timișoara, dr. Dacian Rancu – muzeograf la Muzeul Banatului Montan Reșița și Ion Grecu – din cadrul aceleiași instituții de cultură.
Au fost primiți cu bucurie și emoție la Bocșa trimiși ai românilor din Timoc (Serbia): Slobodan Pericic – reprezentant al administrației publice locale a localității Petrovac na Mlavi, Dragan Demicici și Zorica Petrovic, din satul Rasanac. Ultimii doi, îmbrăcați în portul tradițional românesc al zonei, au oferit în fața invitaților și a peste 70 de elevi de la școlile din Bocșa un frumos recital de cântece populare.
„Orice mare sărbătoare a unei nații, fără «fii risipitori», adică fără frații pe care destinul i-a «așezat» departe de țarina strămoșească, este săracă. Bucuria nu este întreagă, nu poate fi întreagă, atâta timp cât nu ne știm, nu ne avem sau nu vrem să ne știm de «frați». Expoziția itinerantă organizată de Biblioteca Județeană «A.D. Xenopol» din Arad, sugestiv intitulată «Românii de la marginea lumii», ne aduce mai aproape unii de alții. Ne dorim mai ales ca tinerii să vadă, să «simtă» și să-și dorească să afle cât mai multe despre «românii de la marginea lumii» de la cei care au gândit și realizat această expoziție”, a declarat Dan Liuț, director al Casei de Cultură Bocșa.
Lasă un comentariu