România și Italia au ajuns să „exporte” rujeolă, după ce această boală infecțioasă contagioasă a curmat vieţile a zeci de copii din cele două țări. Avem 17 copii români decedați, iar al 18 caz este în curs de confirmare, iar una dintre cauzele primordiale este, se pare, procentul mic al celor vaccinați.
În aceste condiții, Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne somează să luăm urgent măsuri pentru a ţine îmbolnăvirile sub control, dar şi pentru a preveni altele noi.
În intervalul ianuarie 2016 – martie 2017, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad au fost internați aproximativ 1.000 de pacienți, cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani, diagnosticați cu rujeolă.
În prezent, în secția Boli Infecțioase Copii sunt internați 12 pacienți.
Pe parcursul anului trecut cinci copii, diagnosticați cu rujeolă, și-au pierdut viața. Trebuie menționat faptul că acești copii au avut și alte boli asociate, rujeola fiiind, de fapt, factorul declanșator al acestora.
Numărul copiilor diagnosticați cu rujeolă a crescut simțitor în ultimii ani deoarece și rata vaccinării împotriva acestei boli a ajuns sub 60% în rândul copiilor. Spre exemplu, pe perioada epidemiei anterioare de rujeolă, o mare parte a pacienților a fost tratată acasă, sub supravegherea medicilor de familie, acum însă mult mai mulți copii diagnosticați cu această boală au nevoie de internare, din cauza complicațiilor pe care le prezintă forma actuală de rujeolă.
„Reducerea numărului de copii care se îmbolnăvesc de rujeolă se poate face doar cu ajutorul părinților care trebuie să înțeleagă că vaccinul este singura armă împotriva acestei boli. Recomandăm părinților să ia legătura cu medicii de familie pentru a se informa corect cu privire la sănătatea copilului prin vaccinare și să nu ia o decizie în acest sens, folosind doar informațiile preluate din alte medii decât cele medicale”, au declarat reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.
Foto: Arhivă
Lasă un comentariu