De câte ori se deschide o cafenea nouă în orașul nostru este motiv de bucurie. Acum însă, e mai mult decât atât! Maison D’Art, care se află pe strada Mihai Eminescu la nr. 8, oferă clienților nu numai o cafea, o limonadă sau un ceai, ci și flori deosebite, toate într-o ambianță boemă. Ideea din spatele cafenelei-florărie îi aparține lui Florin Selegean, un tânăr pasionat de flori și artă, care s-a întors din Cluj pentru a-și urma visul.
Noi am stat de vorbă cu Florin, pentru a afla de unde a pornit totul, care este povestea lui, ce dorește să ofere clienților și tinerilor artiști din Arad și care sunt planurile sale de viitor.
– Care este povestea ta? Spune-ne câte ceva despre tine.
– Mă numesc Selegean Florin, prietenii însă îmi spun Erick sau Mark, dar asta e o altă poveste. La origini sunt din comună Cermei judeţul Arad, acolo este şi locul unde a început povestea cu florile. Dragostea pentru flori aş putea spune că am moştenit-o de la bunica din partea mamei, care era o mare iubitoare de flori şi pentru care curtea plină de flori era o carte de vizită, o oglindă a sufletului, dar şi de la mama, care este absolventa de horticultură.
– Ce te-a făcut să alegi să lucrezi în acest domeniu?
Am început să cultiv flori încă din copilărie, astfel ca la un moment dat curte acasei a devenit o mini grădina botanică, iar eu un mic furnizor de buchete la toate evenimentele importante ale vecinilor.
– Cum a fost la Cluj și de ce ai plecat?
– M-am dorit foarte mult să urmez studiile în domeniul peisagisticii, însă am cedat în favoarea celeilalte pasiuni şi anume istoria, aşa am ajuns la Cluj unde am urmat studiile Universităţii Babes-Bolyai, Facultatea de Istorie şi Filosofie, iar momentan sunt în curs de finalizare a studiilor doctorale în domeniul istoriei ecleziastice medievale. N-am rezistat însă tentaţiei şi pe aproape toată durata studiilor am lucrat în domeniul floristic. Povestea e una simplă, o prietenă a pus bazele unui nou concept, încercând să dea florilor o altă valoare, să facă artă, curent care în occident a luat demult amploare, aşa s-a născut florăria La vie en rose din Cluj. Acolo am început să-mi dezvolt talentul şi abilităţile şi cu această ocazie aş dori să-i mulţumesc din suflet Cătălinei pentru tot sprijinul. Am revenit în Arad din mai multe motive, în primul rând pentru că aici mă simt acasă şi apoi pentru a oferi acestui oraş cu o arhitectură atât de minunată o nouă ,,arhitectură florală”, pentru a face artă din flori.
– De ce ai decis să deschizi un astfel de local în Arad și cum ți-a venit ideea de a îmbina florile și cafeaua? De unde vine numele localului?
– Numele de Maison d’Art cel mai probabil are legătură cu personalitatea mea care e puţin mai boemă, pe de altă parte istoric fiind m-am dus cu gândul la Parisul secolului al XIX-lea. Aşa s-a născut ideea noului concept de florărie cafenea, doresc să ofer ceva nou, flori din care să fac artă şi o cafea, sau un ceai mai aparte într-o atmosferă boemă şi plină de flori. Am încercat să creez un loc în care să te simţi relaxat ca şi client, şi în acelaşi timp atmosfera să fie călduroasă, familiară. Cealaltă parte a ideii e de a-i ajuta pe tinerii artişti, scriitori, compozitori cu un spaţiu în care să poată expune lucrări, lansa cărţi sau desfăşura orice altă activitate artistică sau culturală fără costuri suplimentare. Dacă tot suntem Maison d’Art, atunci artiştii trebuie să se simtă ca acasă.
– Ce tipuri de flori putem găsi la Maison D’Art? Se pot face și comenzi pentru evenimente, buchete de mireasă etc.?
– Încerc să am o colaborare cât mai bună cu bursa de flori din Olanda, pentru a putea oferi clienţilor o gamă cât mai variată de flori începând cu cele mai exotice şi mai ciudate şi până la cele comune, care cresc în jurul nostru şi cu care suntem familiarizaţi. Ca şi servicii, oferim o gamă cât mai variată de la buchete pentru diferite ocazii, buchete de mireasă, décor pentru nunţi, botezuri, décor pentru vitrine şi punem la dispoziţie chiar şi locaţia noastră pentru evenimente private cu un număr nu foarte mare de persoane. Puteţi vizita pagina noastră de facebook pentru a vă face o imagine asupra spaţiului şi ambiantei, cât şi în ceea ce priveşte serviciile oferite, la fel şi comenzile pot fi făcute atât pe pagina de facebook cât şi telefonic, dar pentru un succes garantat vă aşteptam să ne vizitaţi florăria.
– Care sunt planurile tale de viitor în ceea ce privește această afacere?
– Planul de viitor este în primul rând să reuşim să ne dezvoltăm, oferind serviicii de calitate şi să fim parte din momentele unice din viaţa clienţilor noştri, să facem cât mai mult posibil parte din peisajul arădean, din viaţa culturală şi să încurajăm cât mai mult tinerele talente, tinerii artişti şi în general tinerii care de cele mai multe ori au nevoie de un imbold, de un sfat pozitiv şi în scurt timp pot realiza lucruri măreţe.
La decorarea florăriei a contribuit și tânăra pictoriță arădeană Alice-Catrinel Pușcașu cu picturi murale în interior și, în curând, și în exterior.