Marea piramidă a lui Keops este singurul monument care a rămas omenirii din cele şapte minuni ale lumii antice.
Considerat a fi mormântul gigantic construit în cinstea faraonului Keops, cunoscut şi sub numele de Khufu, marea piramidă de la Giza din Egipt a fost terminată în jurul anului 2.560 î.Hr.
Acum, un robot a reuşit să pătrundă şi să surprindă primele imagini din interiorul camerei secrete, pe care nu a mai văzut-o nimeni de peste 4.500 de ani.
Când a fost construită piramida a avut 146,5 metri, iar astăzi ea măsoară 138,8 metri. Există trei camere cunoscute în Marea Piramidă – camera de la bază pe care se sprijină restul structurii, în timp ce alte două camere superioare sunt aşa-numitele camere ale regelui şi ale reginei.
De la pereţii de nord şi de sud ai camerei reginei există două tuneluri, de aproximativ 20 pe 20 centimetri, care sunt blocate de nişte uşi de piatră. Nimeni nu ştie ce destinaţie au avut iniţial aceste tuneluri, dar o teorie susţine că ele conduceau la camera secretă.
Cercetătorii au încercat de mai multe ori să trimită mici roboţi în Marea Piramidă pentru a pătrunde în camera secretă. În 1993, un robot a parcurs cei 63 de metri prin tunelul din sud şi a dat peste o pereche de uşi prevăzute cu piese de metal.
După un deceniu, un alt robot a pătruns în tunel şi a găsit o mică încăpere goală, ciudată, care se termină cu un bloc mare de piatră.
În acest an, o echipă de ingineri condusă de Rob Richardson de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, a decis să investigheze în continuare acest mister şi a realizat un nou robot pentru a explora camera.
Robotul a fost prevăzut cu o cameră de filmat, putându-se vedea toate colţurile încăperii. Robotul a descoperit hieroglife vechi de 4.500 de ani scrise cu vopsea roşie şi gravuri în piatră ce ar fi putut fi făcute de cei care au lucrat la cameră.
Robotul a fost, de asemenea, capabil să pătrundă în camera misterioasă goală şi să filmeze pentru prima dată în spatele uşii de piatră.
Acest lucru i-a permis să filmeze şi mânerele de metal, care nu au mai fost văzute niciodată până acum. Ele arăta că au fost folosite probabil mai mult în mod ornamental decât funcţional.
Foto: wikimedia.org
Lasă un comentariu