Problemele pe care le au membrii Asociației Composesorale de Producție Izoi, cu sediul în Slatina de Criș, comuna Dezna, au ajuns până în Parlamentul României, ca urmare a unei intervenţii a deputatului arădean Sergiu Vlad.
Potrivit parlamentarului, „în calitate de membri ai composesoratelor, sătenii ar trebui să beneficieze de dividende în bani, iar în realitate unii membri primesc doar produse în natură – brânză, pește, iezi!!! Solicitările membrilor composesori, majoritatea persoane în vărstă, de a le fi prezentate situațiile financiare și modul de gestionare a banilor rezultați din vânzarea masei lemnoase sunt refuzate sistematic de cei care conduc composesoratele”.
În plus, „prestațiile Ocolul Silvic ridică numeroase semne de întrebare, privitoare la deținerea autorizației de exploatare a masei lemnoase și la modul de inventariere a arborilor propuși spre tăiere, a respectării tratamentului și regimului silvic. Transportul masei lemnoase exploatate se face cu mijloace de transport și de către persoane care nu îndeplinesc formele legale pentru a presta asemenea activități, evitănd plata oricăror taxe și impozite către buget”.
„Având în vedere cele sesizate mai sus și estimănd că ele nu reprezintă o excepție, ci mai degrabă regula, se impune demararea unor controale la nivel național, a căror tematică să abordeze gestiunea internă și evidența financiar-contabilă a composesoratelor și a tuturor celor care participă la exploatarea masei lemnoase din proprietatea composesorilor, inclusiv a transportatorilor, modul în care au fost respectate prevederile legale privind alegerea organelor de conducere și de control a composesoratelor, precum și legalitate deciziilor luate în Adunările Generale ale composesoratelor, sub aspectul declarării acestora la Judecătoriile teritoriale pentru înscrierea în registrul special. De asemenea, recomand inițierea unor modificări legislative care să aibă în vedere obligarea ca în termen de maxim 6 luni să se facă identificarea clară a membrilor care alcătuiesc composesoratele, precum și a structurilor de conducere și de control a acestora, cu respectarea prevederilor legale. În același timp, acceptarea unor prestatori pentru servicii legate de exploatarea masei lemnoase (inclusiv transport) să fie condiționată de verificarea prealabilă a îndeplinirii cerințelor legale privitoare la licențiere și la fiscalizare”, a declarat deputatul Sergiu Vlad.
in sfarsit! ca deja composesoratele au devenit buzunarul larg al administratiilor!! pe cand si la Composesoratul Bocsig?