Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, prin Facultatea de Farmacie, Departamentul de Științe Farmaceutice, organizează, în perioada 26-29 aprilie 2017, în colaborare cu Colegiul Farmaciștilor, Colegiul Medicilor, Ordinul Asistenților Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali, Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean, în Sala Senatului, Campusul Universitar „Vasile Goldiș” şi Castelul Universitar Macea, cea de-a III-a ediţie a Școlii de primăvară de Gemmaeterapie.
La deschiderea importantului eveniment științific internațional, au participat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii, prof. univ. dr. Fernando Pitera di Clima – Universitatea Genova, Italia, prof. univ. dr. Anca Hermenean – prorector Cercetare în cadrul UVVG, prof. univ. dr. Claudia Crina Toma – directorul Școlii de primăvară de Gemmaeterapie, prof. dr. Simona Ardelean, preşedintele Colegiului Farmaciştilor, filiala Arad, senatorul Mihai Fifor, cadre didactice, studenți, masteranzi, doctoranzi.
Şcoala de primăvară de Gemmaeterapie s-a bucurat de prezenţa a numeroşi prestigioși invitați din țară și străinătate, dintre care îi amintim pe următorii medici, farmaciști, biologi și chimiști: conf. univ. dr. Tatiana Calalb – UMF „Nicolaie Testemniţanu” Chişinău, Republica Moldova, maeștrii ai fitoterapiei și fitochimiei: prof. dr. Francesco Russo, conf. dr. Giangiacomo Beretta, dr. Fabrizio Gelmini și prof. dr. Giancarlo Statti – Universitatea Calabria, Italia.
Prof. univ. dr. Fernando Pitera di Clima, Universitatea Genova, Italia, unul dintre cei mai apreciaţi medici care aplică cu succes de zeci de ani meristemoterapia la pacienţii săi, a precizat: „În fiecare an se dezbat teme noi, iar în acest an tematica de interes se referă la acei muguri care acționează direct asupra aparatului respirator. În ceea ce privește vizitele la Grădina Botanică, acestea reprezintă o întâlnire propice cu plantele, care ne oferă metode vii de învățare”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat: „Ne bucurăm de prezența unor profesori deosebiți din Milano și Calabria, care vor fi și lectorii școli de primăvară de gemmaeterapie, care se ocupă de mulți ani de acțiunea mugurilor și a meristemelor, a țesuturilor de creștere. Este un efect benefic prin principiile active care se extrag din aceste componente ale plantelor. Asigurăm toate condiţiile pentru calitatea acestei școli de primăvară și abordăm o ramură nouă a științei, care se numește gemmaeterapie, deci extragerea de principii active care pot deveni preparate farmaceutice. Este o linie nouă care se conturează în spectrul cercetării europene și vom asigura toate condițiile pentru a perpetua cercetările în acest domeniu, cercetări noi, dar cu mare eficienţă medicală”.
„Am aniversat cel de-al treilea an al școlii de primăvară de gemmaeterapie de la Arad. Este o direcție complet nouă pentru Europa și implicit pentru România, o bucurie că suntem noi părinții acestei școli, fiind o ctitorie a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, prin Facultatea de Farmacie. O continuitate care vorbește despre familie, consecvență, o istorie construită, care pas cu pas începe să descrie o facultate care, sperăm noi, își va spune cuvântul în domeniul fitoterapiei”, a precizat prof. univ. dr. Claudia Toma, decanul Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
Daniel Albu
Lasă un comentariu