Inspectorii ITM Arad în colaborare cu reprezentanți ai Direcțiilor Regionale Antifraudă Fiscală participă în această perioadă la acțiuni de control comune, în vederea identificării activităţilor economice care se desfăşoară fără respectarea prevederilor legale în materie financiar-fiscală şi de legislaţia muncii.
Controalele se desfășoară în prezent și vor continua în luna septembrie.
„Având în vedere efectele negative ale muncii nedeclarate este necesar un efort comun al autorităților statului cu competență în prevenirea și combaterea acestui fenomen, concretizat prin acțiuni menite să prevină neconformarea și să încurajeze respectarea legislației fiscale în domeniul muncii. Munca nedeclarată sau «munca la negru» reprezintă o activitate desfășurată în afara cadrului legal reglementat, fiind un fenomen des întâlnit în economia românească. Munca nedeclarată nu este fiscalizată, lucrătorul fiind lipsit de protecția pe care i-o acordă legislația muncii și de protecție socială, nefiind asigurat în sistemul de pensii, șomaj, sănătate etc.”, se arată într-un comunicat de presă al ITM Arad.
De remarcat, că un fenomen din ce în ce mai răspândit este munca declarată parțial sau subdeclarată, așa numita „muncă la gri”, situație în care angajatorul încheie contracte de muncă cu salariul minim garantat, cealaltă parte a renumerației, până la salariul plătit efectiv, nefiind fiscalizată, sau încheie contracte de muncă part-time, disimulând o activitate de 8 ore, sau mai mult, pentru a supune fiscalizării doar salariul corespunzător normei de muncă prevăzută în contractul individual de muncă și nu cel corespuzător timpului de muncă.
„În domeniile construcţii, alimentaţie publică, silivicultură, transport, comerţ, pază şi protecţie, confecţii, curăţenie, arhivare şi depozitări au fost identificate, pe lîngă riscurile indisciplinei financiare, neconformări la declararea și plata obligațiilor fiscale și riscuri legate de utilizarea forței de muncă fără forme legale, ori subdeclararea nivelului real de salarizare”, se mai arată, între altele, în comunicatul ITM.
Oameni buni, astia lucreaza, nu refuza lucrul pentru 100 lei pe zi ca si altii care in domeniul agricol spun ca nu se merita sa lucrezi pentru 100 lei pe zi neimpozabil plus bautura si mancare,si agricultorii raman cu recoltele pe camp.
Sa nu se mai dea nici un ajutor social pentru oamenii in putere si pentru puturosi .
Cine vrea bani sa munceasca ori la stat,ori in privat ,ori munca in folosul comunitatii pentru ajutorul acordat,fara adeverinte medicale sau alte refugii
Ai dreptate,ii iau cu japca tot pe cei care vor sa lucreze.
Necazul este ca oamenii nu isi cunosc drepturile si accepta sa munceasca pentru bani putini si fara forme legale.
Din pacate nu are cine sa-i lumineze.
Al pricopsit profita de cel sarac cu duhul,respectiv de cel cu educatie precara.
Tot dati voi in astia care aduc prin munca bani la buget. Sa vedem ce faceti cand se satura astia de controalele voastre si isi baga picioarele !?
Pe cine mai controlati atat, sa vedem de unde va mai luati voi salariile daca nu mai aveti pe cine amenda?!
Stopați ajutoarele sociale pentru puturoși!Fiecare este
dator să muncească pentru pâinea cea de toate zilele!
Guvernanții să nu mai risipească banii cetățenilor care muncesc finanțând cu mână spartă existența acestor lepre!Ajutoare sociale să se acorde numai în cazuri bine determinate,pentru neputincioși, bătrâni ,lipsiți de ori ce fel de venit.