Se solicită DEMOLAREA Monumentului celor 13 Generali şi un raport al viceprimarului Levente Bognar

Se solicită DEMOLAREA Monumentului celor 13 Generali şi un raport al viceprimarului Levente Bognar

Monumentul celor 13 Generali revine în atenţia celor de la Noua Dreaptă, care cer nici mai mult nici mai puţin decât demolarea acestuia.

Sau, donarea lui către ţara vecină, Ungaria.

„Noi, membrii filialei Arad a partidului Noua Dreaptă, cerem autorităților locale arădene, ca Monumentul celor 13 Generali să fie demolat sau donat statului maghiar și transportat în Ungaria pe cheltuiala acestuia. În plus, cerem domnului viceprimar Levente Bognar, un raport care să conțină situația cheltuielilor pentru Cultură în Arad, cu precizări diferențiate între evenimentele culturale și monumentele românești pe de o parte și cele maghiare pe cealaltă parte”, a anunţat Angel Popescu, preşedintele filialei arădene a Partidului Noua Dreaptă, într-un comunicat de presă.

„Monumentul celor 13 Generali este unul ofensator la adresa arădenilor. Deșănțat numit «Statuia Libertății», acesta comemorează 13 generali care și-au permis «libertatea» de a ucide 40.000 de români din 300 de sate, în perioada 1848-1849, când armata maghiară trăda înțelegerile avute cu imperiul Austriac pentru a-și croi prin sânge și teroare drumul către independență. După marea unire de la 1918, la 1925, guvernul lui Ion I. C. Brătianu, face un gest de onoare față de ardelenii din Arad și demontează acest simbol al cruzimii și xenofobiei. 74 de ani mai târziu, cu complicitatea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, statul român reinstalează scuipatul pe obrazul demnității românești din Arad, într-o caricatură de ansamblu de monumente denumit «Parcul Reconcilierii româno-ungare». Reconcilierea, stimabililor, se poate realiza când urmașii călăului i-au recunoscut acestuia vinovăția și s-au oprit din a-i mai face comemorări patetice și înlăcrimate. În consecință, zilele de 15 martie și 6 octombrie, dedicate acestor criminali reprezentați pe monumentul din «Parcul Reconcilierii» nu trebuie să fie una reprezentativă pentru orașul nostru și vă solicităm să începeți demersurile necesare pentru dezmembrarea statuii «celor 13» și trimiterea ei în Ungaria, sau distrugerea ei, ambele alternative fiind suficiente pentru a împiedica reasamblarea acesteia într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat”, se mai arată în comunicat.

  1. Hai să nu exagerăm un aspect controversat, care nu ajută la conviețuirea româno-maghiară. Monumentul celor 13 generali este în Subcetate, nu în Parcul Reconcilierii. Cel despre care vorbesc ei este monumentul Ungariei Milenare și doar are pe soclu portretele celor 13 generali executați de austrieci în octombrie 1849. Generalii n-au avut nicio tangență cu masacrarea românilor, ei au comandat trupe revoluționare maghiare în luptă cu armata Habsburgilor și cu cea rusă.

    Raspunde
  2. vrem voturi! vrem voturi!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.