Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad a organizat astăzi, în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Arad și Asociația Handicapaților Neuromotor din România, filiala Arad, seminarul „O viață independentă pentru persoanele cu dizabilități” ce a avut drept temă participarea pe piața muncii a persoanelor cu handicap, eveniment desfășurat la sediul CCIA Arad.
Organizatorii seminarului, eveniment ce s-a bucurat de o largă participare, și-au propus să sprijine dialogul dintre angajatori și persoanele cu handicap și să identifice metode de stimulare a agenților economici în vederea angajării persoanelor cu dizabilități.
La dezbaterea de astăzi au participat din partea Consiliului Județean Arad, Silvana Lupu, secretarul județului Arad, directorul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială, Daniela Bătrân și directorul Casei Județene de Pensii Arad, Mihaela Vasil.
Directorul general DGASPC Arad, Erika Stark, a subliniat, cu ocazia acestui eveniment, importanța implicării instituțiilor publice, dar mai ales a mediului de afaceri în procesul de sprijinire a reintegrării profesionale a persoanelor vulnerabile, afirmând că „este important să convingem angajatorii să primească persoane din grupuri vulnerabile și în special persoane cu dizabilități. Este de datoria noastră să venim cu idei noiși exemple de implicare pentru ca aceste persoane să își dobândească autonomia prin angajare”.
Președintele AHNR Arad, Ecaterina Jager, a prezentat participanților la seminar un material ce a captat atenția auditorului, intitulat sugestiv „Cum să ajutăm ca dezavantajul persoanelor cu dizabilități să nu devină handicap?” aducând exemple concrete despre ce înseamnă lupta de zi cu zi a persoanelor cu dizabilități de a se integra pe piața muncii, de a obține deprinderi de viață independente.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad s-a implicat activ în medierea legăturii dintre mediul de afaceri arădean, ONG-uri și instituțiile publice din domeniul asistenței sociale. Tiberiu Ciul, directorul CCIA Arad, a atras atenția asupra importanței deschiderii agenților economici din Arad spre angajarea persoanelor cu handicap, subliniind nevoia ca acestea să fie pregătite, în urma cursurilor de formare și calificare, să facă față pieței libere a locurilor de muncă.
Pentru prima data, prin Legea 448/2006, persoanele cu handicap pot cumula indemnizația cu veniturile salariale. „De asemenea, agenții economici si instituțiile de stat care au peste 50 de angajați au obligația ca minimum 4% din numărul salariatilor să fie persoane cu handicap. În caz contrar, agenții economici vor trebui să plătească statului 50% din salariul minim pe economie pentru fiecare persoană cu handicap pe care ar fi trebuit s-o angajeze. O altă posibilitate, pentru a se achita de obligația de a angaja persoane cu handicap ar fi ca firmele să cumpere servicii sau produse de la o unitate protejată. Unitățile protejate sunt unități economice în care lucrează peste 50% persoane cu handicap” a punctat directorul AJOFM Arad, Marinel Henteș.
Concluzia generală care s-a desprins în urma seminarului de astăzi este că dacă în Uniunea Europeană circa 50% din persoanele cu dizabilităţi au un loc de muncă, în România, rata ocupării persoanelor cu dizabilităţi este semnificativ mai scăzută. Conform unor studii recente, doar 12,7% din persoanele cu dizabilităţi cu vârsta între 18-55 ani au un loc de muncă, în timp ce rata ocupării în populaţia generală pe acelaşi eşantion de vârstă este de 70%.
Lasă un comentariu