Senatorul arădean Adrian Wiener propune ca municipalitățile să aloce minim 10% din bugetele locale pentru sănătate

Senatorul arădean Adrian Wiener propune ca municipalitățile să aloce minim 10% din bugetele locale pentru sănătate

Medicul Adrian Wiener, senator al USR Arad, propune o modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care să oblige municipalitățile să aloce minim 10% din bugetele locale pentru sănătate.

Impactul pozitiv al proiectului este estimat la aproximativ 2,3 miliarde lei (500 de milioane de euro) anual, sume care vor fi folosite pentru finanțarea și susținerea spitalelor de interes județean, anunță USR Arad.

România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește cheltuielile alocate sănătății, raportat la Produsul Intern Brut, dar și la cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor. Subfinanțarea cronică a sistemului de sănătate se reflectă, printre altele, inclusiv în procentul de mortalitate evitabilă (cel mai mare din Europa), în accesibilitatea la serviciile de sănătate (printre cele mai mici din UE) și în rata mare de nevoi medicale nesatisfăcute. O mare parte din aceste neajunsuri ale sistemului se datorează și infrastructurii de sănătate din România care este precară, majoritatea spitalelor din țara noastră având autorizații de funcționare temporare, cu programe de conformare întinse pe ani de zile, se arată într-un comunicat de presă al USR Arad.

În general, angajarea bugetelor Primăriilor Municipiilor reședință de județ în susținerea sistemului public de sănătate este una marginală și inconstantă, spitalele județene, care tratează de departe majoritatea cazurilor cu costuri ridicate fiind preluate de Consiliile Județene, cu bugete semnificativ mai mici decât primăriile reședințelor de județ. În prezent, majoritatea spitalelor din România au ajuns să aloce peste 90% din buget în masa salarială. Listele de investiții întocmite de șefii de secții și centralizate de conducerea spitalelor rămân de multe ori doar deziderate. Una din cauzele principale ale deșertificării medicale din România, ale plecării masive de cadre medicale din țară este chiar vulnerabilitatea practicii medicale și riscul ridicat de malpraxis în condițiile deficiențelor majore ale sistemului de sănătate. Proiectul depus are in vedere obligarea primăriilor să aloce un minim de 10% din buget pentru a finanța și susține spitalele de interes județean. Acest procent este unul absolut decent, în condițiile în care multe municipalități cheltuie chiar mai mulți bani pentru petreceri sau evenimente care nici nu se pot compara ca importanță cu necesitatea de a oferi medicilor și pacienților condiții decente, declară Adrian Wiener, senator al USR Arad.

  1. Daca tot propavaduiti medicina bazata pe dovezi atunci ma asteptam sa aveti o pozitie contemporana si nu una istorica. Toate documentele organizatiilor mondiale ale sanatatii pun accent pe preventie si nu pe curativ; pe medicina primara si nu cea de spital. Propunerea de modificare este total anacronica. Daca ati fi cerut TUTUROR consiliilor locale si primariilor sa aloce bani pentru sistemul sanitar, in special pentru PREVENTIE atunci as fi salutat initiativa D-voastra.
    Ce preferati: un stent ultramodern pus intr-un spital de 5 stele sau sa nu faceti infarct deloc?

    Raspunde
  2. Doamne fereste de o boala grava, dar trebuie totusi sa avem unde-i trata pe bolnavi, sa nu mai plece din spital infectati cu bacterii pentru ca, virgula, conditiile lasa de dorit!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.