În România trăiesc aproximativ 700.000 de persoane cu diverse forme de dizabilitate dintre care 86.000 sunt copii, iar peste 460.000 sunt persoane peste 65 de ani. USR consideră că felul în care sunt tratați semenii vulnerabili cade în responsabilitatea întregii națiuni. Senatorul USR de Arad Adrian Wiener face demersuri în Parlament pentru ca implementarea Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități să fie realizată și prectic, nu doar pe hârtie.
La zece ani de la adoptarea Convenţiei, prin Legea nr. 8/2016 a fost înfiinţat Consiliul de monitorizare a implementării Convenţiei. „Pe hârtie totul este în regulă, însă în realitate instituțiile nu funcționează. Deși are atribuții de control și evaluare, prin vizite inopinate, a respectării drepturilor persoanelor internate și instituționalizate, singura vizită a fost în 29 iunie 2017, în urma unei solicitări exprese a Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului. Consiliu a primit un sediu abia după 2 ani, în locul celor 60 de zile prevăzute de lege. Pentru exercitarea atribuțiilor Consiliul trebuia să angajeze peste 20 de persoane, dintre care 10 inspectori de specialitate, ceea ce nu s-a întâmplat, în lipsa unui buget alocat. Dintre cele 5 puncte de contact cu ministerele prevăzute de Legea 221 din 2010, există doar unul singur, la Ministerului Dezvoltării Regionale”, afirmă senatorul Adrian Wiener.
Comisia pentru egalitatea de şanse din Senatul României, prezidată de Adrian Wiener, a avut recent o întâlnire cu reprezentanții Consiliului mai sus menționat, unde au fost prezentate Raportul de activitate al acestuia, Raportul de monitorizare, priorităţile pentru anul 2018, precum şi problemele de ordin instituţional. Wiener a înaintat luni, 23 octombrie, Primului Ministru, o interpelare privind implementarea reală a Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi.
„România are cadrul legislativ, instituţii compentente, o strategie naţională şi un Plan operațional privind implementarea acesteia. Se uzează mult de prevederile Convenției în expunerile de motive pentru OUG-urile Guvernului. Ceea ce lipsețte este voința politică de a transforma niște principii asumate într-un demers activ de a dărâma bariere, în primul rând cele preconcepute pe care le avem fiecare dintre noi, cei fără dizabilitate. Domnule Prim-Ministru Tudose, vă rog să vă asumați patronajul și coordonarea directă a implementării Convenției privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. Vă rog să vă asumați, ca unul din principalele dumneavoastră obiective, funcționalitatea Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenției, în decursul anului 2018. Dincolo de a fi o responsabilitate administrativă poate deveni o cauză care să vă definească mandatul.”, precizează, senatorul Adrian Wiener (foto).
Lasă un comentariu