Sărbătoarea din 14 octombrie are o însemnătate aparte pentru români, sute de mii de credincioşi mergând la Iași să se închine la racla Sfintei Parascheva, celei pe care o ştiu „mult folositoare“.
Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie transformă, an de an, Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.
Sfânta Parascheva se bucură în ţară de un cult deosebit, mai mult decât toţi ceilalţi sfinţi care au moaşte în România.
Se spune că Sfânta vindecă şchiopi, surzi, ciungi, ologi şi tot felul de boli, depărtează toată neputinţa nevindecată, numai cu atingerea raclei.
Este interzis în ziua de 14 octombrie să calci, să coși, să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie dacă vrei să eviți durerile de cap și cele oculare.
Conform unei superstiții străvechi, printre bucatele mâncate sau date de pomană nu trebuie să se numere și poamele cu cruce, nucile, castraveții sau pepenele roșu. Poți să împarți, în schimb, must și vin nou, dar și pâine sau lipie.
Sfânta Parascheva se roagă lui Dumnezeu pentru femeile însărcinate. Dacă urmează să devii mămică, se spune în popor că este bine să împarți din bucatele tale copiilor sărmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sfintei la naștere, iar nașterea ta va fi una ușoară, fără dureri.
Mai mult, se fac previziuni ale vremii în funcție de starea vremii în ziua de 14 octombrie, dar și ținând cont de somnul oilor. Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în această zi, ciobanii cred că iarna care va veni va fi una lungă, grea și friguroasă. Dacă în schimb oile dorm risipite, acesta este un semn că iarna care va veni va fi domoală și blândă.
Se crede că în apropierea sărbătorii, Sfânta Parascheva se arată în visele multora, uneori pentru alinarea celor bolnavi sau în suferinţe sufleteşti, alteori pentru a-i dojeni pe cei care fac rău.
Lasă un comentariu