Simbolul este unul creștin și pornește încă din Evanghelia după Matei 4:19: „Și le-a zis: Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni”. Isus a folosit doi pești pentru a hrăni o mulțime de peste 5000 de persoane.
Peștele este simbol al apei în care viețuiește, este semnul tainic de recunoaștere a primilor creștini, în primele secole ale erei noastre, după Hristos. Semnul peștelui prezentat din profil se numește „peștele lui Isus”, fiind un acronim (o prescurtare formată din componentele inițiale într-o frază sau un cuvânt) al grecescului ΙΧΘΥΣ (ICHTYS) Iesous Christos Theou Yios Soter (Isus Christos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul/Salvatorul).
Iota (I) este prima literă de la Iēsous , adică „Isus”
Chi (CH) este prima literă din numele lui Christos, care se traduce prin „uns”.
Theta (TH) este prima literă din Theou, echivalentul grecesc pentru „Dumnezeu”.
Ypsilon (Y) este prima litera a cuvântului Yios, ceea ce în limba greacă se traduce prin „Fiul”.
Sigma (e) este prima literă de la cuvântul Soter, care înseamnă „Salvator”.
Simbolul peștelui mai apare, însă, și la alte culturi vechi, păgâne. La egipteni împreună cu Osiris (zeul vieții de apoi) este simbolul fertilității zeiței Isis (zeița magiei și a vieții, a căsătoriei, simbolul armoniei matrimoniale și fidelității femeii față de soț).
În alte culturi, el simbolizează reîncarnarea sau forța vitală.
În China, peștele simbolizează norocul și este simbolul longevității.
Corectă argumentația. Mai adaug că, prin semnul neutru al peștelui, se recunoșteau creștinii între ei în secolele de prigoană.
https://youtu.be/QHdZnqHxcWk
https://youtu.be/QHdZnqHxcWk