Simpozionului Internaţional „Cultura şi Civilizaţia Chineză. Dialoguri româno-chineze”, la cea de-a VIII – a ediție

Simpozionului Internaţional „Cultura şi Civilizaţia Chineză. Dialoguri româno-chineze”, la cea de-a VIII – a ediție

Cea de-a VIII – a ediție a Simpozionului Internaţional „Cultura şi Civilizaţia Chineză. Dialoguri româno-chineze” a avut loc miercuri, 8 noiembrie, în Sala Ferdinand a Primăriei Arad.

Ediția cu numărul opt a avut drept temă medicina tradițională chineză, lucrările simpozionului fiind moderate de prof. univ. dr. Lizica Mihuţ şi conf. univ. dr. Liliana Bran.

În deschiderea evenimentului, președinta Forumului, prof.univ.dr. Lizica Mihuț, și primarul Aradului, Călin Bibarț, au semnat un protocol de colaborare menit să promoveze și să dezvoltare relațiile de prietenie între municipiul Arad și orașele din Republica Populară Chineză.

Prin semnarea acestui protocol se intenționează organizarea de evenimente, programe și acțiuni pe diferite domenii de interes, având ca scop principal cunoașterea și promovarea tradițiilor, valorilor, culturii și istoriei municipiului Arad și a orașelor partenere din Republica Populară Chineză, promovarea și stabilirea de legături între instituții, comunități locale și organizații neguvernamentale din România și Republica Populară Chineză, cu scopul dezvoltării de proiecte comune, stimularea stabilirii de legături între societățile comerciale din România și din Republica Populară Chineză pentru dezvoltarea relațiilor economice și a schimburilor bilaterale, inclusiv prin participarea acestora la târgurile comerciale organizate în cele două țări și nu în ultimul rând se urmărește atragerea de investiții și capital chinezesc în economia românească și susținerea unor proiecte comune.

Protocolul semnat astăzi mai prevede și colaborarea permanentă cu ambasadele și consulatele celor două țări, pentru susținerea proiectelor și a inițiativelor acestora dedicate dezvoltării relațiilor dintre cele două țări și dezvoltarea de parteneriate cu asociații de prietenie dintre cele două țări, precum și cu organizații aparținând comunității chineze din România.

Semnarea protocolului de colaborare a fost urmată de prezentarea lucrărilor din cadrul simpozionului, lucrări ce vor fi cuprinse într-un volum care va vedea lumina tiparului în cursul anului viitor:  „Medicina tradițională chineză, la timpul prezent”, dr. Bran Liliana; „Susținerea continuă pentru Medicina tradițională chineză”, dr. Corina Crișan; „Actualitatea Medicinei tradiționale chineze”, dr. Luminița Lucaci; „Colaborarea Româno-Chineză în perioada pandemiei”, dr. Dana Cristina Olar; „Acupunctura, experiență personală”, dr. Mihaela Orodan.

La finalul prezentării lucrărilor, cei prezenți au fost implicați într-o dezbatere pe tema medicinei tradiționale chineze. Au luat cuvântul avocata şi scriitoarea Viorica Popescu, prof. univ. dr. Anton Ilica, Tabita Cristea, Ramona Pantea, Ana – Maria Dragoş, prof. PetrușcaTămăşan şi prof. Dumitru Mărcuş.

Prof. univ. dr. Lizica Mihuț a anunțat la finalul evenimentului că Forumul Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze îşi suspendă momentan activitatea: „Strategia noastră în ultimul an, din septembrie 2022 până în prezent, a fost de a înființa un Centru de medicină tradițională chineză, pe care l-am dorit de anvergură, pentru sănătatea comunității arădene. Recent, am aflat că un asemenea «centru» funcționează la Universitatea «Vasile Goldiș», iar demersul nostru a generat o revigorare a acestuia. În acest context, s-a decis, în unanimitate, suspendarea activității Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, cu precizarea că nu vom renunța la dezideratul înființării, în viitor, a Centrului de Medicină Tradițională Chineză sub coordonarea organizației noastre, precum și a altor activități în folosul arădenilor. Aducem mulțumiri Consiliului Județean și Primăriei, pentru buna colaborare de până acum, asigurând cele două instituții că Protocoalele vor fi puse în practică, cu seriozitate și rigoare, când condițiile vor fi favorabile. Precizăm că membrele Forumului vor continua activitatea, cu devotament și profesionalism, în cadrul Asociației Con Brio, promovând excelența, pe baza unei strategii, ce va fi anunțată la începutul lui 2024”.

De asemenea, prof. univ. dr. Lizica Mihuț a ținut să mulțumească Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, pentru sprijinul acordat în cei 10 ani, în care au fost promovate relațiile de prietenie și de colaborare româno-chineze, în județul și municipiul Arad, cu sublinierea că relațiile de colaborare și de susținere au fost excepționale.

Participanții la eveniment au primit volume ale cărții „Medicina Tradițională Chineză”, carte publicată în urmă cu 10 ani și semnată de Liao Yuqun.

  1. Sa-i tuf in cur pe unde beau apă de criminali. Cei mai mari piluatori. Free Tibet! Free Taiwan !

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.