Sistemele centralizate de alimentare cu energie termică – soluţia cea mai avantajoasă

Sistemele centralizate de alimentare cu energie termică – soluţia cea mai avantajoasă

ULAL Arad a participat la Conferinta Nationala a Ligii Habitat desfasurata la Bucuresti in perioada 26 – 27 februarie 2015 la care au participat si reprezentanti la nivel de conducere ai ANRSC. Conferinţa a avut ca tema principala repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii din imobilele de tip condominiu, energie furnizata prin sistemul de alimentare centralizata a energiei termice de care beneficiaza tot mai putini consumatori.

Iesirea din SACET a localitatilor a avut o tendinta de crestere accentuata, ajungandu-se ca la sfarsitul anului 2014 doar 70 de localitati dintr-un numar de 315 sa mai dispuna de astfel de sisteme .

Conform ANRSC principalele cauze care au dus la accentuarea fenomenului de deconectare si respectiv debransare sunt: – aparitia crizei economico-financiare care a modificat managementul furnizorilor si beneficiarilor de energie; cresterea masiva a pretului resurselor energetice care au ponderea cea mai mare in pretul caldurii furnizate ce a determinat scaderea consumului energetic in gospodarii; inregistrarea de creante mari la debitori care la randul lor au determinat intrarea in incapacitate de plata a producatorilor, furnizorilor si a distribuitorilor locali de energie termica; lipsa explicatiilor prin toate mijloacele, a urmarilor cresterii exagerate a numarului de surse de poluare locala, cu centrale termice de apartament.

Investitiile nu s-au situat la nivelul planificat iar conditiile tehnice de functionare a instalatiilor termice sunt caracterizate de eficienta redusa din cauza echipamentelor vechi si a uzurii mari , conditii care au condus la cresterea ponederii pierderilor de energie termica.

Insuficienta resurselor financiare si in unele cazuri modul defectuos de administrare a celor existente precum si neimplicarea autoritatilor locale in procesul deconectarilor si respectiv debransarilor au condus la un sistem de alimentare cu energie termica hibrid , respectiv existenta intr-un condominiu a mai multor surse de incalzire contrar prevederilor din Legea 325/2006 care stipuleaza principiul – un condominiu = un singur sistem de incalzire. Pentru zonele urbane aglomerate, toate studiile realizate au condus la concluzia ca din punct de vedere al eficientei energetice si al protectiei mediului, sistemele centralizate de alimentare cu energie termica sunt mai avantajoase.

Atat cogenerarea cat si cresterea eficientei energetice, conform Legii 121/2014,pe tot lantul: resurse, producere, transport, distributie si consum reprezinta un obiectiv major pentru serviciul public de alimentare cu energie termica in sistem centralizat.

O alta tema a conferintei a fost legata de propunerile legislative privind modificarea si completarea legii serviciului de alimentare cu apa si canalizare nr. 241/2006 în sensul instituirii posibilitatii cetatenilor de a se bransa individual la sistemul de alimentare cu apa, putand astfel incheia contracte individuale pentru furnizarea apei reci si de canalizare direct cu furnizorul de servicii. Acest proiect a fost avizat de Comisia Juridica de Disciplina si Imunitati a Parlamentului in data de 10.03.2015. Asteptam cu mare interes normele de aplicare a acestor modificari care in opinia noastra vor crea probleme in cazul condominiilor cu distributie verticala, asa cum s-a intamplat si cu repartitoarele de costuri pentru incalzire.

ULAL Arad
Presedinte,
Dorina Lupse

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.