Accesibilizarea spațiilor publice pentru persoanele cu handicap, finanţată de la bugetul de stat

Accesibilizarea spațiilor publice pentru persoanele cu handicap, finanţată de la bugetul de stat

Comisiile Reunite pentru Sănătate și pentru Muncă din Camera Deputaților au aprobat propunerea legislativă a deputatului liberal Claudia Boghicevici pentru finanțarea de la bugetul de stat a accesibilizării spațiilor publice pentru persoanele cu handicap.

Deputatul PNL Claudia Boghicevici, membră a Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților, salută votul dat de reprezentanții tuturor partidelor din Comisiile pentru Sănătate și pentru Muncă prin care a fost aprobat un raport de adoptare a propunerii legislative pentru modificarea şi completarea alin (2) al art.96 din Legea nr.448/2006 republicată privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Deputatul PNL subliniază că adoptarea și în plen a acestei propuneri va permite finanțarea de la bugetul de stat a lucrărilor pentru accesibilizarea insitituțiilor și clădirilor publice pentru toate persoanele cu handicap și amintește că succesul acestei inițiative de astăzi din Parlament vine în ciuda punctului de vedere negativ emis de guvernul Ponta.

„Le mulțumesc colegilor deputați din toate partidele care au pus mai presus interesul legitim al persoanelor cu handicap de a beneficia de servicii de calitate din partea instituțiilor publice, inclusiv prin accesibilizarea acestor instituții, și nu interesul politicianist al guvernului Ponta, focusat pe respingerea oricărui proiect propus de opoziție. Proiectul pe care l-am inițiat pleacă de la o constatare de bun-simț, și anume că persoanele cu handicap din România nu trebuie tratate ca cetățeni de mâna a doua și trebuie sprijinite pentru a avea acces la serviciile publice, inclusiv prin a face aceste clădiri publice accesibile pentru orice persoană cu handicap. Un raport IPP din decembrie 2013 privind implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități semnala că doar jumătate din municipii aveau treceri de pietoni accesibilizate, și doar 5 municipii aveau transportul public accesibilizat. În ceea ce privește accesibilizarea instituțiilor publice, același raport releva că 15% din ministere și 13% din primăriile reședință de județ nu aveau cel puțin o rampă pentru accesul persoanelor cu handicap. Sunt dovezi clare că mai avem multe de făcut și trebuie investite resurse financiare pentru a le putea asigura acestor persoane șanse egale. Fără acest prim pas al accesibilizării spațiilor publice nu vom putea avea o reală incluziune în societate, vor rămâne dependenți de familie, de asistență socială. Avem și aici o cauza de ce doar aproximativ 10% din persoanele cu handicap sunt integrate pe piața forței de muncă”, a declarat Claudia Boghicevici.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.