Acneea… Ce trebuie să ştim despre ea şi CUM SE TRATEAZĂ

Acneea… Ce trebuie să ştim despre ea şi CUM SE TRATEAZĂ

Cuvântul „acnee” se afla cel puţin o dată în viaţă pe buzele fiecăruia dintre noi. Este una dintre cele mai frecvente afecţiuni din practica medicală dermatologica. Deşi este o problemă care nu pune în pericol viaţa, Acneea poate avea un impact psihosocial extrem de puternic, cu atât mai mult în societatea actuală, în care sunt promovate chipuri şi corpuri perfecte.

Ce este acneea?

Acneea este o boală complexă, care afectează, sub o formă sau alta, peste 80% dintre adolescenţi şi peste 10% din adulţi. Este o afecţiune a glandelor sebacee, manifestată prin creşterea activităţii acestora, îngustarea sau chiar înfundarea canalelor excretoare ale glandelor şi multiplicarea unor bacterii în interiorul lor, fapt ce duce la apariţia „coşurilor” aşa cum le numim în termeni uzuali.
Acneea îmbraca multiple forme, în general fiind caracterizată de un polimorfism lezional, reprezentat de papule, pustule, chisturi, noduli, cicatrici, comedoane închise şi deschise. Zonele afectate sunt cele bogate în glande sebacee: fata, pieptul, spatele şi uneori braţele şi coapsele.

Care sunt cauzele acneei?

Principalele cauze sunt predispoziţia genetică – numărul, formă, dimensiunea şi activitatea glandelor sebacee este determinată genetic şi factorul hormonal – în special de hormonii androgeni, care cresc secreţia de sebum. Hormonii androgeni sunt secretaţi de către glanda suprarenală, şi de ovare şi testicule, din momentul pubertăţii – din această cauză, acneea îşi are debutul în jurul vârstei de 11-12 ani şi atinge apogeul pe la 16-19 ani.
Un rol mai mic dar totuşi important îl are microflora de la nivelul pielii. Anumite microorganisme – Propionibacterium acnes, Stafilococcus epidermidis şi Pityrosporum ovale, determină apariţia inflamaţiei şi a coşurilor propriu-zise.
Există şi cazuri în care acneea este determinată de utilizarea unor produse cosmetice neadecvate tipului de ten, de îngrijirea necorespunzătoare a pielii, poate să apară în urma expunerii profesionale la anumite substanţe chimice sau din cauza unor medicamente utilizate pentru alte afecţiuni.

Cum tratăm acneea?

În primul rând, acneea se tratează cu răbdare şi perseverenţa. Vindecarea în acnee se produce lent, după 6-8 luni de la începerea tratamentului. Este foarte important să nu renunţaţi înainte de apariţia rezultatelor. Strategia de tratament va fi aleasa special pentru dumneavoastră, personalizata, în funcţie de tipul de acnee, de gravitatea bolii, de vârstă, de sex, de patologia asociată.
Formele foarte uşoare pot fi ameliorate doar cu tratament topic, în timp ce acneea moderată şi severă necesita tratament pe cale generală cu antibiotice, preparate hormonale sau derivaţi de vitamina A.

Nu există o reţetă universal valabilă, care să facă minuni în acnee. Adresaţi-vă medicului dermatolog Diana Degeratu (foto) de la Policlinica AS, care în urma consultului şi unei discuţii amănunţite va stabili o schemă de tratament adaptată pentru dumneavoastră.

De remarcat, că Dr. Diana Degeratu este medic specialist dermatologie-venerologie, în contract cu CAS Arad, astfel încât consultaţia este gratuită în baza biletului de trimitere de la medicul de familie. Programări se pot face la telefonul 0357-911, pe site-ul: www.policlinica-as.ro, sau direct la policlinica situată în Arad pe Calea Aurel Vlaicu, nr. 56 (lângă stadionul UTA).

(P)

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.