Aeroportul Arad îndeplinește toate condițiile de funcționare, noua cale de rulare putând prelua avioane Boeing 800 sau Airbus 320-200

Aeroportul Arad îndeplinește toate condițiile de funcționare, noua cale de rulare putând prelua avioane Boeing 800 sau Airbus 320-200

Aeroportul Arad îndeplinește toate condițiile de funcționare, putând prelua avioane Boeing 737 până la seria 800 sau Airbus 320-200, având portanța necesară operării aeronavelor de acest tip.

De curând au fost finalizate lucrările de refacere a căii de rulare, o investiție c u o valoare de 19,2 milioane de lei, fonduri accesate prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Proiectul a mai prevăzut achiziționarea şi a unui utilaj pentru lucrări de întreţinere a platformelor de îmbarcare, a căii de rulare Alfa şi a pistei. Autospeciala respectivă a costat peste 4,4 milioane de lei, fiind un utilaj complex.

Lucrările au fost impuse de Autoritatea Aeronautică, pentru a acorda certificarea de conformitate atât în ceea ce privește calea de rulare Alfa, cât şi platforma 1 de îmbarcare a călătorilor.

Directorul Aeroportului, Ovidiu Moșneag, a detaliat investițiile realizate, respectiv: refacerea în integralitate a căii de rulare Alfa, cea care face legătura între platformele de îmbarcare/debarcare și parcare aeronave şi pista de decolare/aterizare, dotarea acesteia cu balizaj nou, asigurarea iluminatului solicitat în legislația de profil, precum şi realizarea marcajelor.

„Potrivit cerințelor din regulamentul 139 al Comisiei Europene, care reglementează funcționarea Aeroportului, avem îndeplinite toate condițiile de funcționare. Noua cale de rulare poate prelua avioane Boeing 737 până la seria 800 sau Airbus 320-200, având portanța necesară operării aeronavelor de acest tip. În ceea ce privește utilajul pentru întreținere, acesta poate fi utilizată la curățat pista de zăpadă, având o lamă lungă de opt metri, față de doi, cât avea cel pe care l-am folosit până de curând”, a declarat Ovidiu Moșneag, directorul Aeroportului. Consilierii județeni au aprobat investiția, care a trecut în patrimoniul Județului Arad și a fost dată în concesiune Aeroportului arădean.

Foto: Arhivă, caracter ilustrativ

  1. In 2023 Aeroportul a avut 16.600 de pasageri. deci o medie 45 pe zi. Cam atit are un taxi..

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.