Ambasadorul Republicii Moldova a conferențiat la Consiliul Județean Arad

Ambasadorul Republicii Moldova a conferențiat la Consiliul Județean Arad

Consiliul Judeţean Arad a fost gazda unei întâlniri cu caracter istoric, dar deopotrivă una de suflet, pentru a marca 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, act înfăptuit la 27 martie 1918.

Oaspeţii de seamă ai evenimentului organizat de Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, şi Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Judeţene „A.D Xenopol” au fost Excelenţa Sa dr. Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, şi istoricul prof. dr. Ionuţ Cojocaru, de la Universitatea Bucureşti.

În faţa unei săli pline, Excelenţa sa dr. Mihai Gribincea a oferit o lecţie de istorie, diplomaţie şi românism. Istoric la bază, oaspetele moldovean a evocat momentul 27 martie 1918, contextul istoric şi geopolitic, dar şi sacrificiile reale ale basarabenilor, din acele vremuri. Transbordând discuţia la timpurile noastre, Excelenţa sa dr. Mihai Gribincea a detaliat actuala situaţie din Basarabia, raportată la toate aspectele. „Moldova de astăzi e o societate foarte divizată, unii privesc spre Est, alţii spre Vest. Avem şi minorităţi, circa 20%, avem o republică separatistă, dar şi o regiune autonomă. Există, însă, un puternic filon naţionalist românesc, pentru că vorbim aceeaşi limbă, facem parte din acelaşi popor”, a declarat Excelenţa Sa. Discursul său, patriotic, filoromânesc, a fost aplaudat, ambasadorul moldovean definindu-se pe sine într-un mod foarte natural: „Sunt istoric şi încerc să fiu onest, în primul rând cu mine, dar în acelaşi timp cu toţi ceilalţi”.

Istoricul prof. dr. Ionuţ Cojocaru a reliefat actul Unirii Basarabiei cu România, din 27 martie 1918 în contextul geopolitic internaţional, nu doar prin prisma alipirii provinciei Basarabia la patria mamă. „De-a lungul istoriei, destinul Basarabiei n-a fost unul fericit. Nici acum 100 de ani, decizia de unire cu România n-a fost uşoară. Dar a fost primul pas în elaborarea actului final al Marii Uniri, parafate la 1 Decembrie 1918”, a subliniat istoricul prof. dr. Ionuţ Cojocaru.

Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, a subliniat faptul că între Arad şi Republica Moldova există o relaţie specială. „Chiar dacă ne desparte o distanţă mare, prietenia şi respectul dintre noi fac ca această distanţă practic să nu existe. În anul Centenar al Marii Uniri, evocând acum Unirea Basarabiei cu România, invariabil apare şi ideea de prezent, de Unire între România şi Republica Moldova. Legăturile administrative cu raionul Ungheni, schimburile culturale permanente, o colaborare economică bazată pe contacte la diferite niveluri – toate acestea demonstrează că unirea cu Moldova nu ţine doar de frontiere, ci de bună înţelegere, de schimb de experienţă, de sprijin reciproc. Avem aceeaşi origine, aceeaşi limbă, aceleaşi repere culturale, o istorie comună. Practic, suntem două ţări, dar o singură naţiune”, a reliefat Claudia Boghicevici relaţia Aradului cu Moldova, raportată la prezent.

La întâlnire au participat numeroase personalităţi, în frunte cu Arhiepiscopul Aradului Timotei Seviciu, prof. dr. Doru Bogdan, prof. Cătălin Ionuţaş, prof. Gabriel Sala, Teodor Mihuţ, Puiu Valea, arhivist Mirela Pachiţa, reprezentanţi ai asociaţiei „Pro Basarabia şi Bucovina” – despărţământul „Vasile Stroescu”, profesori şi elevi. Evenimentul face parte din seria manifestărilor organizate de Consiliul Judeţean Arad pentru a marca Anul Centenar.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.