Arta eludării avizelor legale (în 7 pași)

Arta eludării avizelor legale (în 7 pași)

(un articol de Claudiu Cristea)

[orice asemănare cu persoane sau fapte reale este pur întâmplătoare]

Legea Protecției Fântânilor, o lege foarte severă, nu-i permite primarului P., dintr-un oraș din vestul țării, să transforme o fântână într-o benzinărie. Legea spune clar: Modificarea destinației de fântână poate fi făcută doar prin adoptarea unui plan urbanistic avizat în condițiile legii. Însă, se știe, Agenția pentru Protecția Fântânilor nu eliberează astfel de avize. Astfel oricui i-ar trece prin cap să schimbe o fântână în altceva ar comanda degeaba un plan urbanistic pentru că acesta nu va fi avizat niciodată de Agenția pentru Protecția Fântânilor.

Aceasta nu se aplică, însă, primarului P. care a și găsit soluția ingenioasă de a ocoli Agenția împreună cu necesarul ei aviz și – astfel – chiar exigenta Lege a Protecției Fântânilor. Primarul P. vrea pompă de benzină în loc de fântână și gata!

Cum a procedat?

  1. Primăria comandă un Plan Urbanistic Zonal unui proiectant.
  2. Proiectantul își face treaba cu brio. El știe că primarul P. ar vrea în locul fântânii o benzinărie dar nu poate prevede asta în proiectul său pentru că este nelegal. Nu ar primi nicodată aviz de la Agenția pentru Protecția Fântânilor.
  3. Planul Urbanistic Zonal e gata. Merge la avizare și primește toate avizele legale deoarece e un proiect bun și nu conține nimic ilegal. Chiar și Agenția își dă avizul — nici o fântână din oraș nu este afectată conform planului.
  4. Cu avizele obținute, proiectul intră în discuția Consiliului Local al orașului. Consilerii trebuie să-l adopte pentru ca el să devină „lege”.
  5. Primarul ordonă (el nu participă la acea ședință, știe el de ce) unui consilier din partidul său să introducă următorul amendament: „Se adaugă următoarea frază în Planul Urbanistic Zonal anexat: «Prin întocmirea unui studiu de fezabilitate, în locul fântânii centrale a orașului se va face o pompă de benzină».”
  6. Mașina de vot obedientă și neștiutoare votează. Planul Urbanistic Zonal prevede acum realizarea unei benzinării în locul fântânii.
  7. Desigur, consilerii tocmai au falsificat un proiect semnat de un proiectant. Iar proiectul fusese avizat de Agenție, dar nu cum l-au votat consilerii.

Din acest moment primarul P. e liber să transforme fântâna în benzinărie – visul său s-a împlinit și s-a transformat în lege. Vigilenta Agenție a fost păcălită, a avizat un proiect dar după avizare consilierii primarului l-au schimbat într-o formă pe care Agenția nu ar aviza-o în veci.

Inginerie, artă, șiretenie, sau ilegalitate? Judecați voi.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.