Brazi de poveste la muzeu. Un eveniment caritabil pentru copiii din centrele de plasament arădene (FOTO)

Brazi de poveste la muzeu. Un eveniment caritabil pentru copiii din centrele de plasament arădene (FOTO)

Muzeul de Științe ale Naturii  din cadrul Complexului Muzeal Arad este gazda unei expoziții inedite.

Complexul Muzeal Arad vă invită începând de astăzi, 6 decembrie, să vzitați expoziția Brazi de poveste la muzeu”, eveniment caritabil organizat pentru beneficiarii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Arad.

Inaugurarea expoziției a avut loc în prezențavicepreședintelui Consiliului Județean Arad, Ionel Bulbuc a reprezentanților DGASPC Arad și ai Complexului Muzeal Arad, invitați ai evenimentului fiind copiii protejați din centrele din Arad.

Expoziția „Brazi de poveste la muzeu”, care aduce magia sărbătorilor de iarnă în muzeu și nostalgia copilăriei, va fi deschisă publicului și în primul rând grupurilor școlare la Muzeul de Științe ale Naturii până duminică, 18 decembrie. În Ajunul Crăciunului brazii de poveste de la muzeul arădean vor deveni bucuria copiilor, fiind dăruiți beneficiarilor din 12 centre din județul Arad, aflate sub protecția DGASPC Arad.

Evenimentul caritabil „Brazi de poveste la muzeu” este organizat de Complexul Muzeal Arad cu sprijinul partenerilor săi, firme private din sectorul economic arădean (International Alexander, Emol Travel, MGA, Isaident&Simco, Axel Logistics Line, Dan Eurotrans, Vechiul Casino Arad, Auto Schunn, Huf Romania, Remarkt, Lavidac&Flavi, Webasto Group), fiind primul parteneriat public – privat al Complexului Muzeal Arad care va iniția anul viitor și alte colaborări cu firme private dar și asociații non-profit din județ pentru promovarea patrimoniului cultural muzeal pe care acesta îl deține de mai mult de un secol.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Științe ale Naturii (Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor) în perioada 6 – 18 decembrie, de marți până duminică, inclusiv, între orele 9 – 17.

„Evenimentul de la muzeu este o premieră arădeană și mulțumesc tuturor companiilor și instituțiilor care s-au mobilizat pentru succesul expoziției. Îi invit pe toți arădenii la această manifestare unică și apoi îi invit să treacă pe la bradul din fața Consiliului Județean Arad să vadă că administrația județeană a pregătit mai frumos ca niciodată sfânta sărbătoare a Nașterii Mântuitorului”, a declarat Ionel Bulbuc, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

Cu prilejul acestui inedit proiect muzeal de la final de an, conducerea Complexului Muzeal Arad, managerulSorin Bulboacă și directorul adjunct Bogdan Blaga, a prezentat cele mai ofertante evenimente muzeale de anul viitor, când  muzeul arădean va sărbători 130 de ani de existență (1893-2023).

„Prin această expoziție inedită, care se adresează în primul rând copiilor, deschidem șirul evenimentelor dedicate aniversării celor 130 de ani de existență a muzeului arădean, evenimente care se vor desfășura pe toată perioada anul 2023, un an în care ne dorim să venim cu o altfel de abordare a activității muzeale, cu expoziții și evenimente muzeale organizate pentru și împreună cu publicul nostru”, a declarat Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad.

Printre evenimentele muzeale de promovare expozițională, editorială și educațională a patrimoniului cultural mobil arădean se numără organizarea unor conferințe de istorie și expoziții dedicate aniversării celor 130 de ani de existență a muzeului arădean, Muzeul de Relicve al Revoluției de la 1848-1849, deschis pentru arădeni în anul 1893 la etajul II al actualului Teatru de Stat. Seria evenimentelor de anvergură ale anului aniversar continuă cu redeschiderea Muzeului de Artă, după un nou concept expozițional, un muzeu dedicat artiștilor și artei românești.

Noaptea Muzeelor, eveniment muzeal cu tradiție la nivel național, va avea un program special în toate spațiile muzeale din municipiul Arad, care va oferi publicului posibilitatea de a descoperi patrimoniul muzeal prin expoziții și evenimente interactive realizate de specialiștii muzeului în parteneriat cu asociații non-profit. În toamnă, va continua cu ediția pentru județ, Noaptea Muzeelor la sate, un proiect muzeal național inedit. Evenimentele interactive pentru public vor continua cu Zilele muzeului arădean, o nouă premieră pentru muzeul nostru, organizată în a doua jumătate a anului viitor.

O serie de expoziții itinerante vor completa oferta expozițională a muzeului arădean pentru anul 2023: expoziția interactivă de istorie ”ROMLAG 1945-1965”, organizată de Muzeul Ororilor Comunismului în România, expoziția ”Zestrea minerală a României” itinerată de la Baia Mare în Muzeul de Științe ale Naturii. Același muzeu de științe, foarte apreciat de publicul tânăr, va găzdui anul viitor și o expoziție cu reptile vii.

În paralel cu continuarea amplelor cercetări arheologice la situl de Epoca bronzului de la Sântana, Complexul Muzeal Arad va organiza în 2023 prestigioasa Conferință Națională de Arheologie care va aduce la Arad cei mai reputați specialiști din domeniu.

Cea de-a 10-a ediție Media Art Festival Arad (MAFA), organizat de grupul kinema ikon, va avea loc în spațiul expozițional al Muzeului de Artă.

Numeroasele proiecte educaționale de promovare a patrimoniului muzeal pentru publicul tânăr vor continua în 2023 prin extinderea ofertei educaționale cu ateliere interactive în Pinacoteca muzeului și Muzeul de artă românească și prin extinderea ofertei educaționale în mediul on-line pentru școlile din România și diaspora cu lecțiile on-line „Cronicile misterioase ale muzeului” și „Cronicile misterioase ale Palatului”, în paralel cu organizarea unor evenimente și expoziții interactive pentru copii: Ziua Copilului, expoziția de machete „Poftiți în vagoane!”.

Galerie 1, sursa foto: https://www.facebook.com/iustin.cionca

Foto credit: Nelu Scripciuc

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.