Bugetele locale vor beneficia de o cotă din veniturile generate de impozitul agricol

Bugetele locale vor beneficia de o cotă din veniturile generate de impozitul agricol

Bugetele locale vor beneficia de o cotă din veniturile generate de impozitul agricol, a anunţat luni într-o conferinţă de presă senatorul arădean Constantin Traian Igaş. Acesta a depus încă de anul trecut o inițiativă legislativă referitoare la impozitul agricol și a solicitat public, în nenumărate rânduri, ca acest impozit să se întoarcă la comunitățile locale iar ministrul finanțelor a confirmat recent acest lucru.

„În aceste timpuri în care comunitățile locale sunt, în mare parte, date uitării de guvernanți, am primit o veste bună. Am cerut încă din 2013 ca acest impozit agricol să nu fie virat integral la bugetul de stat. Mulți primari din colegiul meu m-au semnalat cu această problemă și am susținut soluția de a li se vira și lor o parte din impozitul agricol, mai ales că și colectarea acestuia se face tot prin intermediul primăriilor”, a declarat senatorul arădean Constantin Traian Igaș.

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a declarat la ședința Asociației Comunelor faptul că vor include în Codul Fiscal solicitarea conform căreia impozitul pe venitul din agricultură, dar şi din pensii, să nu mai fie făcut venit integral la bugetul de stat, ci să fie împărţit în cote şi pentru autoritățile locale.

„Ca parlamentar am o împlinire aparte atunci când văd că îmi pot duce la îndeplinire mandatul cu care am fost învestit de arădeni. Dacă acum câteva săptămâni am reușit să deblocăm situația comercializării produselor agricole, împreună cu colegi din administrația locală, se pare că și de data aceasta, o astfel de echipă este de succes pentru că și de data aceasta problema a fost preluată de la primari și susținută în Parlament”, este de părere senatorul Traian Igaș.

Primarul localității Frumușeni, Reginald Andronic, unul dintre cei care au pierdut conform noii metodologii care prevede ca primăriile să aibă bugete plafonate consideră că revenirea unor sume din cotele defalcate la bugetele locale este un lucru normal, corect și necesar în actualul context. „Localitatea Frumușeni a pierdut după noua formulă 12 miliarde lei față de 2013 și 2014, sumă care în anii anteriori a provenit din cote defalcate. Este normal ca Guvernul să revină asupra deciziei privind impozitul pe agricultură și să împartă în cote și pentru autoritățile locale”, a precizat primarul Reginal Andronic.

  1. Eu as propune o comasare a comunelor astfel incat in judetul Arad, de exemplu, sa nu mai avem 78 de comune mici si sarace ci 7 sau 8 comune mari si puternice.
    Insa nu cred ca are curaj vre-un politician sa propuna o astfel de initiativa fiindca i-ar sari in cap sutele de trepadusi si impostori din administratiile locale, sefii de partide fiindca atenteaza la una din sculele principale electorale si inca cate mii de prosti care vor crede ca daca satul in care locuiesc nu mai este resedinta de comuna el va avea ceva de pierdut.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.