Comuna arădeană care își asfaltează până și drumurile agricole

Comuna arădeană care își asfaltează până și drumurile agricole

Comuna Socodor a ajuns la un nivel de absorbție a fondurilor europene, rar întâlnit la nivel național, încât este pe cale să își asfalteze până și drumurile agricole.

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a semnat autorizația de construire pentru modernizarea și amenajarea unor drumuri agricole din comuna respectivă. „Lungimea drumurilor agricole modernizate este de 12,1 Km. Mi se pare exemplar ce a reușit să realizeze primarul Ioan Jura, este remarcabil chiar la scară națională! Va exista astfel posibilitatea preluării traficului agricol de pe DN 79 A  și  DJ 709 B, pe drumuri agricole asfaltate”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Lăţimea carosabilului va fi de 2,75 m pentru drumurile agricole 14,16, 12.2 și 13, de 4 m pentru drumurile agricole 15 și 12.1 și de 5 m carosabil pentru drumul agricol  2. Acostamentele se vor realiza din material pietros pe ambele părţi ale drumului pe o lăţime de 0,375 respectiv de 0,50 m. Alte lucrări propuse: şanțurile/rigole pentru colectarea şi scurgerea apelor meteorice, un număr de 54 podeţe transversale și laterale şi 12 platforme de întâlnire. 

„În acest proiect drumurile agricole deservesc o suprafaţă de 723,63 ha teren agricol, asigurându-se accesul la un număr de peste 22 agenți economici cu profil agricol, 4 agenți economici cu profil non-agricol și 2 obiective turistice. Valoarea totală proiectului este de 1.901.875 euro cu TVA inclusiv, din care suma eligibilă primită de la AFIR ( PNDR 2021-2022)  este de 1.190.000 euro cu TVA inclusiv, iar diferența este asigurată de la bugetul local și cofinanțare primită de la Consiliul Județean Arad”, a declarat primarul localității, Ioan Jura.

Comuna Socodor a mai implementat cu succes încă două proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, respectiv  PNDR 2007-2013 și PNDR 2014-2020, iar după finalizarea proiectului a cărui autorizația a fost emisă astăzi, Comuna Socodor va avea o rețea de peste 50 km drumuri agricole de exploatare modernizare.

Foto: Arhivă, caracter ilustrativ

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.