Conferințele Centenarului au debutat cu omagierea lui Ștefan Cicio Pop

Conferințele Centenarului au debutat cu omagierea lui Ștefan Cicio Pop

Viaţa şi personalitatea omului de stat arădean Ştefan Cicio Pop au fost evocate joi, în sala „Astra“ a Bibliotecii Județene „A. D. Xenopol“, în cadrul primei conferințe dedicate Centenarului Marii Uniri.

Evenimentul „Conferințele Centenarului“, organizat de Primăria Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură Arad, este dedicat împlinirii a 100 de ani de la crearea Statului Național Unitar Român, la 1 Decembrie 1918.

Deoarece Aradul a fost capitala politică a Marii Uniri, prima conferință a fost dedicată celor care au gândit, aici, actul politic care s-a înfăptuit la Alba Iulia, în special corifeului Ștefan Cicio Pop.

Astfel, prof.univ.dr. Corneliu Pădurean, de la Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad şi preşedintele Asociaţiei Ştefan Cicio-Pop a fost primul invitat în cadrul Conferinţelor Centenarului, acesta prezentând dizertația cu tema „Ștefan Cicio Pop – părinte al patriei“.

„În 12 octombrie 1918, Ștefan Cicio Pop a luat parte la Oradea la ședința secretă din casa lui Aurel Lazăr, unde la începutul întrunirii, a făcut o prezentare a situației politice din Ungaria. A fost președinte al Consiliului Național Român Central care și-a stabilit sediul în casa sa. A participat la tratativele care au avut loc la Arad în zilele de 13-14 noiembrie 1918. La 1 Decembrie 1918, la Adunarea Națională de la Alba Iulia, a deschis lucrările acesteia. A fost ales membru al Marelui Sfat Național, membru și vicepreședinte al Consiliului Dirigent, a coordonat Resortul armatei și a siguranței publice“, a menționat prof. univ.dr. Corneliu Pădurean.

Acesta a mai evidențiat și activitatea lui Ștefan Cicio Pop după 1 decembrie 1918. Astfel, în primele guverne de după Marea Unire, Ștefan Cicio Pop a fost numit ministru de stat pentru Transilvania, iar între 10 ianuarie 1920 și 12 martie 1920 a deținut funcția de Președinte ad-interim al Consiliului de Miniștri, înlocuindu-l pe Alexandru Vaida – Voevod, titularul funcției.

La alegerile din noiembrie 1919 a fost ales deputat în Parlamentul României.

Cu excepția perioadei 1926-1927, a ocupat scaunul de deputat în Parlamentul României până la moartea sa.

În două rânduri (23 decembrie 1928 – 30 aprilie 1931; 10 august 1931 – 18 noiembrie 1933) a deținut funcția de președinte al Camerei Deputaților.

La evenimentul de joi a participat și Aurel Birtolon, în vârstă de 82 de ani, nepotul lui Ștefan Cicio Pop, care i-a îndemnat pe cei prezenți să nu uite să fie români, să fie mândri de țara lor și, chiar dacă pleacă în străinătate să studieze, să se întorcă în țară pentru că aici vor pune umărul la construirea României moderne.

„Conferințele Centenarului“ vor fi organizate, la Arad, lunar, urmând să fie prezente la eveniment personalități precum prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universității Babeș – Bolyai din Cluj Napoca, prof. univ. dr. Mihai Drecin, de la Catedra de Istorie Contemporană a României din cadrul Facultății de Istorie și Geografie a Universității Oradea, prof.univ.dr. Ion Zainea, de la Oradea, prof.univ.dr. Sorin Domițian Șipoș, directorul Școlii Doctorale de Istorie din cadrul Universității Universității Oradea, și alții.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.